Distilleerderij : St Magdalene
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: 1982/2008 25yo Blackadder Raw Cask, cask 2180, 603 bts
Kleur: stro
ABV: 61,8%

Bang for your Buck

Blackadder is een onafhankelijke bottelaar met Zweedse roots. De Raw Cask-reeks zijn bottelingen op vatsterkte zonder kleuring of chill-filtering. Typisch is ook dat een deel van het sediment uit de vaten mee gebotteld wordt, wat dus resulteert in zwarte kruimeltjes in de fles. Bijzonder!

Vandaag proef ik een St Magdalene, de Lowlandse distilleerderij die gesloten werd in 1983 en ondertussen tot appartementen werd omgevormd. Hij werd gedistilleerd op 30 september 1982 en op 25-jarige leeftijd gebotteld in maart 2008.

De neus is zeer vergelijkbaar met de Old Malt Cask van Douglas Laing, met citrustoetsen zoals appelsien en limoen. Ook de waxiness is er weer. Het hoge alcoholgehalte zorgt er wel voor dat je meer tijd moet nemen om door de kruiden heen te geraken en de achterliggende, farmy aroma’s te ontdekken. Heerlijk. De toevoeging van water maakt de neus zo mogelijks nog beter (en zoeter).

Eigenlijk is deze te heet om puur te drinken. Ik krijg voornamelijk wit fruit (peren, appels) met (te veel) peper en kruidnagel. En granaatappel! Heb toch maar water toegevoegd. Hij blijft romig, maar doet het wit fruit veel beter uitkomen.

De finish (onverdund) is warm, middellang en pittig. Met water blijft hij, gelukkig, even lang maar wordt hij zelfs iets feller.

Ook deze is overduidelijk beter dan de officiële 23yo Rare Malts, meen ik. Maar een goeie concurrent voor de Douglas Laing Old Malt Cask. Je zou kunnen stellen dat je met deze fles meer bang for your buck krijgt omwille van het hogere ABV, maar ik voor mij wint de DL OMC op punten (dankzij de finish).

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)