Distilleerderij : St Magdalene
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: 1982/2006 23yo DL OMC, DL ref 2718, 329 bts
Kleur: fino sherry
ABV: 50%

Intrigerend

De St Magdalene distilleerderij uit de Lowlands sloot de deuren definitief in 1983. Dit is een expressie van 23 jaar oud, gedistilleerd in 1982 en gebotteld in 2006 in de Old Malt Cask-reeks van de onafhankelijke bottelaar Douglas Laing. Blijkbaar heeft Douglas Laing (opgericht in 1948 met HQ in Glasgow) een aantal vaten van St Magdalene uit 1982, want zij brachten al een aantal casks op de markt.

Old Malt Cask is een reeks die het licht zag in 1998. De whisky wordt steeds non chill-filtered op fles getrokken op een sterkte van 50%, wat door Douglas Laing ‘The Golden Strength’ wordt genoemd.

Oh, my! Deze neus is stukken beter dan die van de officiële Rare Malts editie. Zeer fruitig met limoen, tangerines en appeltjes. De rook is zeker prominent, maar op een aangename, uitgebalanceerde manier. Iets boterachtigs en een beetje waxy (kaarsvet). Hij heeft ook iets coastal met toetsen van zeewier en oesters. Intrigerend!

Heerlijk mondvullend met dat rokerige karakter. Een stevige verderzetting van de neus, maar met heel wat meer uitgesproken fruitsmaken, zoals peer, limoen en zelfs lychees. Marmelade! Een tikkeltje turf en toch blijft hij vooral zoet. Hier ga ik geen water aan toevoegen, daar is mijn sample te lekker voor. Goed gekruid.

De afdronk… man, man, man, daar wordt je toch vrolijk van! Zo lang als een Belgische regeringsvorming, maar stukken interessanter, want je heb constant een glimlach om de lippen.

Wat een verschil met de 1970 Rare Malts (ook 23 jaar)! Deze heeft veel meer diepgang. Er is veel meer aan de gang. Hij blijft ontwikkelen in de mond. Dit is een bijzonder lekker en intrigerend vat! Af en toe kom je zo eens een whisky tegen waarvan je denkt ‘die moet je in huis hebben’. Dit is er zo één, zonder twijfel. Voor de prijs van de 1970 Rare Malts kan je twee St Magdalene’s van Douglas Laing in huis halen. ‘Nuff said!

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)