Distilleerderij: Glengoyne
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glengoyne The Legacy Chapter 1, OB 2019
Kleur: oud goud
ABV: 48%

Cartwright

Glengoyne lanceert met The Legacy een reeks whisky’s die het verhaal van de distilleerderij gaat vertellen. Elk jaar mogen we ons aan een Chapter verwachten. Dit is de eerste uit 2019, die gewijd is aan Cochrane Cartwright, de distillery manager in 1869 die er om bekend staat dat hij de duur van het productieproces verlengde, wat tot een fruitiger karakter moest leiden. Bovendien was hij degene die sherryvaten introduceerde bij Glengoyne, een traditie die nog steeds in stand wordt gehouden.

De neus is eerder zacht en fris fruitig. Denk peren, abrikozen en vanille. Graankoekjes. Kaneel op gebakken jonge appeltjes. Ik beken dat ik hem meer donkerzoet had verwacht, gezien het toch om sherryvaten gaat. Lekker is hij alleszins, maar verwacht geen sherrybom.

De body is prima. Opnieuw lekker fruitig, maar wederom niet die donkerzoete toetsen waar je je aan zou verwachten. Eerder zoetzuur op abrikozen en appelsienen, met een bittertje als van grapefruit. Wat karamel, kaneel en gember. Iets van geroosterde noten. Aangenaam warm.

De afdronk, die middellang is, blijft eventjes fris, maar wordt dan toch verrassend kruidig op gember en peper. Op het sterfbed verschijnt nog even een citroentje.

Een mooie Glengoyne aan een faire prijs (zo’n 60 EUR), maar als eerbetoon aan de introductie van sherryvaten toch een beetje teleurstellend.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).