Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 10 Year Old 2007/2018 The Ultimate, 1st Fill Sherry Hogshead #900149, 319 bts
Kleur: brons
ABV: 66.6%

Duivels!

Van Glenlivet 2007 op first fill sherry zijn er heel wat vaten gebotteld, allemaal afkomstig uit de stallen van Signatory. Van Wees heeft er een aantal gebotteld, waaronder zustervaten 900148 en 900149 op een vatsterkte die weinig aan de verbeelding toelaat. Ik proefde net vat 900148 en dat was absoluut geweldige whisky. Laten we gauw vat 900149 daar naast zetten.

Wederom een erg donkerzoete neus, volledig volgens verwachting, op pruimen, rozijnen, colaflesjes (de snoep), pure chocolade, kersen, leder en appelsienmarmelade. Zacht gekruid, maar de neus verraadt al het hoge ABV. Tja, 66.6%, da’s het getal van de duivel, hé!

Olieachtig tot bijna romig en onmiddellijk pikant op chilipepers, kruidnagel, nootmuskaat en een hint van kaneel. Eens de kruiden wat tot bedaren zijn gekomen, proef je het donkerzoete fruit van de neus, aangevuld met een flink bittertje van druivenpitten. Iets van kinine, ook. Maar hij wordt wel onmiddellijk redelijk droog.

Dat zet zich in de ellenlange afdronk voort, waardoor je mond helemaal droog komt te staan en je de neiging krijgt naar een glas water te reiken, iets wat ik in alle eerlijkheid niet toejuich.

Het is duidelijk een eeneiige tweeling, hoor. Maar deze is de droge van de twee en krijgt daarom een iets minder hoge maar nog steeds geweldige score. Een duivels monster.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).