Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Talisker 41 Year Old 1978 Bodega Series, 2.000 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50.7%

Palate Progression

Ik had het privilege om op het release event van deze uitzonderlijke Talisker 41 Year Old Bodega Series aanwezig te zijn. Wat een feest was dat! Het is overigens de tweede release in een triptiek van van sherry gefinishte malts stocks uit 1978. Zo verscheen vorig jaar de Talisker 40 Year Old in de Bodega Series gefinished op Amontillado-vaten van de bodega Delgado Zuleta. Deze release is gefinisht op Manzanilla-vaten van dezelfde bodega en vormt meteen de oudste (en duurste) Talisker die al verscheen. Deel drie is wellicht voor 2020. Met een prijskaartje van om en bij de 3.500 EUR (maar hij komt dan ook in een bijzonder mooie verpakking) is dit zeker geen whisky voor iedereen en da’s jammer. Want hij is goddelijk.

De neus is zacht en zoet. Al vanaf het eerste moment besef je dat je iets uitzonderlijks in je glas hebt zitten. Verrassend hoe eerst wat schil van mango, stervrucht, banaan en een enkele maraschino kers vooraf gaan aan de typische maritieme toetsen die Talisker zo typeren. Ja, zeker, de peper en de turf zijn aanwezig, maar zo subtiel. Er zit nog een frisse toets van munt in, helemaal op de achtergrond. Even waan ik me in de oude garage van mijn vader, met zijn roestende gereedschap, om dan teruggevoerd te worden naar mijn eerste schooldag. De geur van een nieuwe blocnote. Dit is erg elegant. Dit is sexy. Ik ben nu al in vervoering. Ik had me nochtans voorgenomen sterk te zijn…

De body is prima, licht olieachtig. Mooie viscositeit. De aanzet is zacht, maar dat duurt niet lang. Meteen treedt de typische peper in. Maar dan begint het… tropisch fruit evolueert naar karamel en toffee, de peper evolueert naar een zilte oester. Dan gaat het van dovend vreugdevuur op het strand naar een zalige apple crumble pie die net uit de oven komt. Maar daar stopt het nog niet. Erg complex, hoor. Hij leidt je nog even langs een pas ingevette lederen sofa via een rotsachtige kust naar een vissersboot aan de kade die net zijn lading lost. Made by the Sea, zeg wel. En dat blijft maar evolueren en het strafste van al: hij wordt alsmaar beter. Dit geeft palate progression een nieuwe definitie.

Op de zalig lange en erg soepele afdronk komen de gerookte zalm en lederen sofa nog eens terug, net als de banaan en de munt. Maar het blijft in alle opzichten een Talisker.

Ik ben sprakeloos (nou, ja, aan bovenstaande te zien zou je dat niet zeggen, maar je begrijpt wat ik bedoel). De meeste Taliskers die ik al aan de lippen zette, deden me denken aan stoere zeebonken. Deze 41-jarige is een elegante, sexy zeemeermin.

94/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).