Distilleerderij: Glenfarclas
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenfarclas 7 Year Old 2013/2021, SMWS 1.245 ‘Pour it, just around midnight’, Bourbon Hogshead & 1st Fill Cosecha Wine Barrique #1245, 218 bts
Kleur: koper
ABV: 59.8%

Middernacht

Het eerste vat whisky dat de Scotch Malt Whisky Society ooit bottelde was een Glenfarclas. Vandaar dat deze nummer 1 op het label krijgt. En zoals u kan zien, was dit in 2021 al het 245e vat dat ze op fles trokken! Da’s een mooi track record. Het bijzondere aan deze (wel erg) jonge Glenfarclas is dat hij een finish kreeg op een Spaans First Fill Cosecha wijnvat, dat iets meer dan 200 flessen opleverde op bijna 60% ABV. Het was de toenmalige ‘European Ambassador’s Cask Selection’.

Complexe, zoete neus op vanille, quatre quart cake, melkchocolade, gekonfijte appelsien, karamel, maar ook wat pikante kruiden als oregano en zelfs curry. Op de achtergrond iets wat ik porto zou willen noemen, wat ongetwijfeld afkomstig is van de Spaanse wijn. Je zou absoluut niet zeggen dat hij zo hoog in alcohol zit. Aangenaam!

Heerlijk olieachtig, bijna stroperig, maar wederom verrassend drinkbaar. De alcoholintegratie is prima! Nu domineert de wijn toch wel, met zoetzure toetsen van rood fruit, abrikozen en zachte tannine. De kruidigheid is aangenaam pikant zonder te branden.

De finish is erg lang, zoet en pikant, zacht drogend met een druppeltje wijnazijn op het sterfbed.

De jongens en meisjes van de SMWS geven hun malts altijd een vreemde naam mee op het label. Deze heet ‘Pour it, just around midnight’. Geen flauw idee waarom je zo lang zou wachten om deze te schenken…

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)