Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 24 Year Old 1996/2021, Wu Dram Clan, Hogshead #1408, 290 bts
Kleur: goud
ABV: 45.6%

Churros

Ik val in herhaling, maar… nog een Ben Nevis 1996? Ja, allemaal zustervaten die destijds door een broker werden opgekocht en nu langzaam maar allemaal op ons worden losgelaten. We kunnen er alleen maar blij om zijn. Deze werd voor de Wu Dram Clan gebotteld na 24 lange jaren op een hogshead. Ook deze komt uit het lot waar ook The Whisky Jury zijn vaatjes van op de kop kon tikken. Kan dus niet slecht zijn.

OMFG… vergeef me deze uitdrukking, maar dit is gewoon absoluut geweldig. Niet minder dan 15 minuten kon ik me entertainen met deze fantastische neus. Kumquats, passievrucht, mango, churros (!), gesuikerde appelsien- en citroenschillen, honing, zilverpoets, bijenwas. Waxy en fruitig is het minste wat je hiervan kan zeggen. Maar dan wel van de hoogste orde!

Smaakbommetje! Al het goede van de neus keert weer, maar dan gewikkeld in een waxy jasje en opgesmukt met zonnebloemen, kiezels en een zacht bittertje van het hout. Perfecte balans. Uitstekend mondgevoel en prima sterkte. Deze malt komt op de tong volledig tot zijn recht.

In de heerlijk lange en bijzonder fruitige afdronk verschijnt nog iets van menthol, wat hem een frisse uppercut geeft alvorens licht drogend te sterven.

Ja, deze malt bewijst opnieuw dat Ben Nevis 1996 een vintage is die in de geschiedenisboeken zal prijken als legendarisch. Dikke merci, Joren! Ik ben bang dat dit de lekkerste Ben Nevis is die ik ooit geproefd heb. Ben gauw gaan kijken of ik hem nog ergens kon vinden, maar dat lukte me niet onder de 700 EUR. Da’s dan weer te veel van het goede. Het is geen Auchentoshan, hé!

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2023