Distilleerderij: Glen Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Keith 22 Year Old 1998/2021 The Maltman, Sherry Hogshead #12829, 244 bts
Kleur: oud goud
ABV: 49.7%

Banaan

Glen Keith… Da’s lang geleden. En ik herontdek deze Speysider met een 22-jarige van een sherry hogshead waarvan de engelen gulzig hebben gesmuld, blijkbaar. Gebotteld door de Meadowside Blending Company, die we voornamelijk kennen van hun malts onder het label The Maltman en hun grains onder het label The Grainman.

Banaan! Da’s het eerste wat ik ruik van zodra ik deze malt geschonken heb. Geflambeerde banaan om precies te zijn. Dan volgen wat toetsen van ander wit en geel fruit, crème brûlée, Grany koekjes met stukjes gekonfijt fruit en een zachte toets van tuinkruiden. De neus komt vooral erg vriendelijk over, als u begrijpt wat ik bedoel.

Hij is volmondig en bijzonder zoet. Nu krijg ik naast het fruit van de neus ook wat kruiden van het sherryvat in de vorm van kruidnagel met een hint van zowel kaneel als peper. Maar wederom erg vriendelijk. Dat neemt niet weg dat deze ook heel erg lekker is.

De afdronk mocht wat mij betreft iets langer zijn, maar hij blijft wel zoet en fruitig tot het eind.

Mooie vatselectie, maar deze malt was wellicht een pak meer uitgesproken mocht hij iets hoger in alcohol zitten.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).