Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Keith 22 Year Old 1998 The Maltman

Tasting Notes Posted on 04/05/2023 16:11

Distilleerderij: Glen Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Keith 22 Year Old 1998/2021 The Maltman, Sherry Hogshead #12829, 244 bts
Kleur: oud goud
ABV: 49.7%

Banaan

Glen Keith… Da’s lang geleden. En ik herontdek deze Speysider met een 22-jarige van een sherry hogshead waarvan de engelen gulzig hebben gesmuld, blijkbaar. Gebotteld door de Meadowside Blending Company, die we voornamelijk kennen van hun malts onder het label The Maltman en hun grains onder het label The Grainman.

Banaan! Da’s het eerste wat ik ruik van zodra ik deze malt geschonken heb. Geflambeerde banaan om precies te zijn. Dan volgen wat toetsen van ander wit en geel fruit, crème brûlée, Grany koekjes met stukjes gekonfijt fruit en een zachte toets van tuinkruiden. De neus komt vooral erg vriendelijk over, als u begrijpt wat ik bedoel.

Hij is volmondig en bijzonder zoet. Nu krijg ik naast het fruit van de neus ook wat kruiden van het sherryvat in de vorm van kruidnagel met een hint van zowel kaneel als peper. Maar wederom erg vriendelijk. Dat neemt niet weg dat deze ook heel erg lekker is.

De afdronk mocht wat mij betreft iets langer zijn, maar hij blijft wel zoet en fruitig tot het eind.

Mooie vatselectie, maar deze malt was wellicht een pak meer uitgesproken mocht hij iets hoger in alcohol zitten.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glen Grant 28 Year Old 1991 Whiskybroker.co.uk

Tasting Notes Posted on 04/05/2023 06:10

Distilleerderij: Glen Grant
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Grant 28 Year Old 1991/2020 Whiskybroker.co.uk, Hogshead #130764, 199 bts
Kleur: licht goud
ABV: 52.7%

Cask-driven

Een Glen Grant van bijna drie decennia oud, dat klinkt interessant. Hij werd gebotteld door de steeds vriendelijk geprijsde Whiskybroker.co.uk. Het vat leverde net geen 200 flessen op.

De neus is fris en fruitig met appels, peren en wat mirabellen, maar ook flink wat vanille, banaan en wilde bloemen. De eik laat zich ook zeker ruiken. Bijzonder aromatisch, eigenlijk. Heerlijk.

Het fruit van de neus keert op smaak onmiddellijk weer, aangevuld met flink wat kruidigheid van de eik, alsook een drogend bittertje. Ja, de eik is groots, hier. Zelfs een beetje over de top, waardoor de vruchten overstemd geraken. Ik krijg midpalate zelfs een zilt randje te proeven. Gember, witte peper, zoethout, vanille… Erg goed, maar een tikkeltje te veel houtinvloed.

De afdronk is middellang, begint fruitig maar wordt dan droog met een flink bittere toets op het sterfbed.

Ondanks de houtinvloed is dit een erg mooie Glen Grant. Cask-driven, zoals dat heet. Die kon je voor zo’n 90 EUR kopen. Laten we eerlijk zijn: da’s erg mooi. Thx, Foamy!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).