Distilleerderij: Port Ellen
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Ellen 24 Year Old 1982/2007 Douglas of Drumlanrig, cask #LD3529
Kleur: licht goud
ABV: 49.0%

 Zeelucht

In 2014 – een eeuwigheid geleden in mijn beleving – proefde ik al eens een Port Ellen die door Douglas of Drumlanrig werd gebotteld. Het betrof echter een 27-jarige uit 1983, gebotteld in 2010. Degene die nu in het glas zit, werd een jaar eerder gestookt en drie jaar eerder gebotteld. Hij is dus iets jonger en toch zit hij op een veel lager ABV (49% tegenover de 54.8% van de andere botteling). Vreemd. Maar goed, laten we gewoon meteen aan het proeven gaan, want Port Ellen krijg je immers niet elke dag in het glas.

Zacht maritieme neus met vooral flink wat appels en citroen. Tikkeltje mineraal ook, maar in alle eerlijkheid aan de zachte kant en relatief weinig uitgesproken. Subtiel. Desalniettemin erg lekker.

Lekker olieachtig en meteen onmiddellijk een strijd tussen zilt en zoet. Zoet wint het vlotjes met appels, citroen en vanille. De rookontwikkeling lijkt even groots te gaan worden, maar bedaart midpalate. En dan komt de zilte toets plots sterk opzetten en schuift het zoete fruit opzij. Nog iets van walnoten en een druppeltje honing komen zich moeien. Dit is veel beter dan de neus beloofde.

De afdronk is lekker lang, begint zoet en rokerig, gaat dan weer even de zilte toer op, om uiteindelijk zachtjes weg te deemsteren op honing en zoute zeelucht.

Erg aangename PE en het lage alcoholpercentage speelt hem absoluut geen parten (en hij is stukken beter dan de 27-jarige die ik eerder proefde). Nog sporadisch te vinden, maar je telt er wel makkelijk 850 EUR voor neer. Bedankt voor het sample, Wouter!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).