Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan Classic Cut 2021
Kleur: licht goud
ABV: 51.0%

Cacao

De Classic Cut is een jaarlijkse release van Macallan sinds 2017, op Amerikaanse ex-bourbonvaten en ‘sherry seasoned’ Europees en Amerikaanse eikenhout. Niet onbelangrijk: op vatsterkte. Bij het verschijnen in de winkel (als hij op tot op het schap geraakt) betaal je hier zo’n 125 tot 150 EUR voor, maar je mag niet twijfelen. Ze verdwijnen als sneeuw voor de zon en gaan dan naar de veilingmarkt. De eerste editie – uit 2017 dus – kost je ondertussen het tienvoudige. Deze uit 2021, erg recent dus, kost momenteel op de secundaire markt ‘amper’ het dubbele. Enfin, genoeg daarover, terug naar de whisky.

Heerlijke neus op warme appeltaart, vanille en appelsienen. Wat marsepein en gember. Geel fruit uit blik. Melkchocolade met kokosvulling. Verse pruimen. Knapperige rode appels. Sherry. Typische huisstijl en in dit geval erg aangenaam. Ik was een dik kwartier bezig met de neus alleen. Nice!

Olieachtig op de tong en de sterkte is… een sterkte. De alcohol lijkt eerst wat onder controle, maar bouwt langzaam op om je mond lekker warm te maken. Vanille en het gele fruit komen eerst, gevolgd door een mooie kruidigheid (kaneel, gember, nootmuskaat, cacao). Melkchocolade keert weer. Zacht drogend. Heerlijk.

De afdronk is lang, begint zoet en wordt dan langzaam maar zeker wat bitter en droog. En dat werkt in dit geval prima. Puur eikenhout op het sterfbed.

De Classic Cut heeft me nog nooit teleurgesteld, wat ik niet van alle Macallan kan zeggen. En deze heeft meer cacao te bieden dan de recente Rich Cacao, stel je voor!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).