Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Single Pot Still 2016, OB 2022, for Flanders’ Finest, Bourbon Cask #48180, 252 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 60.9%

Puur

Flanders’ Finest is een collectief van Vlaamse whiskyshops en -clubs en zij selecteerden dit single cask van Teeling. Het betreft een triple distilled Pot Still Irish whiskey, die op 60.9% gebotteld werd. Ik bestelde mijn twee flesjes bij McShelfie, die hun 10-jarig bestaan vieren met deze release, maar proeven doe ik van een sample dat ik van mijn ‘vaste Teeling leverancier’ Benny in de handen geduwd kreeg.

Echte Pot Still kan best lekker ruiken. Deze offreert wit fruit (vooral appels) en abrikozen op een bedje van ruw graan en munt. Hint van meloen. Misschien een tikkeltje timide, maar wel uitnodigend.

Ook op smaak is hij licht en jong, maar veelbelovend. Abrikozen, gerst, moutsuiker, appelmoes en abrikozenconfituur worden verder aangevuld met zachte houtkruiden (witte peper, vooral) en munt. Prima verderzetting van de neus en erg clean. Ik lust dit wel. Ondanks het hoge ABV brandt deze absoluut niet. Goeie integratie.

In de verrassend lange afdronk krijg ik naast appels, munt en (veel) peper een bittertje als van een tamme kastanje. Lekker kruidig.

Mooie selectie. Erg puur, als u begrijpt wat ik bedoel. Dankjewel Benny! Ik dacht mijn fles nog even dicht te houden, maar na het proeven van jouw sample kon ik me niet bedwingen en deed meteen ook mijn fles open!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-10-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).