Distilleerderij: Glen
Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Keith 40 Year Old 1970/2011, Bourbon Hogshead 6042, Malts of
Scotland, 160 bts
Kleur: goud
ABV: 49,1%
Uisge Gloriosus
Glen Keith heeft weinig officiële bottelingen
voortgebracht, zoals de 10 Year Old, die weinig om het lijf hebben. De
voorraden worden nog steeds verwerkt in Passport, Chivas Regal en 100 Pipers.
Om echte pareltjes te proeven – en die heeft Glen Keith zeker – moet je bij de
onafhankelijke bottelaars zijn. Deze 40 jaar oude uit 1970 (mijn geboortejaar!)
zou er zo wel eens eentje kunnen zijn.
Kaboom! Wie heeft die fruitbom gedropt? Ananas,
abrikozen, appel, mango, pêche, peer, appelsien en zo kan ik nog even doorgaan.
En al het fruit is ondergedompeld in acacia-honing. Nog wat noten, bloemen,
munt en een vanillestokje om het plaatje perfect te krijgen. Happy time! Met die neus is het feest
meteen begonnen!
(ongeveer twintig minuten later…)
De smaak is meer van hetzelfde, opgevrolijkt door
lindethee en wat eik (hey, dit spul heeft even lang in het vat gezeten dan dat
ik op deze aardkloot rondloop, wat wil je?), peper en grapefruit. Zoet versus
bitter? Nee, Zoet & Bitter Incorporated. Oooh, dit geeft het woord ‘balans’
een nieuwe definitie.
De finish is nog steeds tropisch fruit met kruiden, maar
te kort naar mijn smaak (doh!).
Ik heb een vermoeden (of misschien is het een stille
hoop) dat deze nog drie keer gedistilleerd werd (een prakatijk die Glen Keith
tot 1970 toepaste), want zo springlevend na 40 jaar… ‘Lekker’ is deze Glen Keith
oneer aandoen. ‘Fruitig’ is een vlag die de lading absoluut niet dekt bij deze
40-jarige whisky. Het is werkelijk glorieuze whisky. Uisge Gloriosus! Hij mag
dan misschien een flink hap (zo’n 200 EUR) uit je whiskybudget opsouperen, dit
mag je niet missen.
Geproefd
door Mark Dermul op 28-07-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)