Distilleerderij: Tamdhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tamdhu 20 Year Old 1990/2011, Sherry Butt 8119, Malts of Scotland, 209
bts
Kleur: vol goud tot brons
ABV: 49,8%

Vuursteentjes

Deze Speysider
sloot in 2010 de deuren en het leek erop dat dit het begin van het einde was
voor Tamdhu. Maar niets is minder waar. In juli 2011 nam Ian McLeod Distillers
– die eerder al Glengoyne overnamen van Edrington – de distilleerderij over. De
overnameprijs werd nooit bekend gemaakt, maar in een recent interview gaf
Leonard Russel, de CEO van Ian McLeod, toe dat het leeuwendeel van de prijs
naar de liggende voorraden ging. De Tamdhu die wij vandaag proberen is 20 jaar
oud en werd gebotteld door Malts of Scotland. Het betreft een single cask, sherry butt 8119, dat 209
flessen opleverde.

De neus is lekker romig met een mespuntje zout en
vuursteentjes (zoals die van een zippo) om de heerlijk zoete kandijsuiker,
dadels en een bucketload opgelegde
rozijnen gezelschap te houden.
Geroosterde pijnboompitten en een tikkeltje munt. Hoe langer hij staat,
hoe zoeter hij wordt. Heerlijk.

De aanzet is flink gekruid en bitter, maar maakt dan
plaats voor – opnieuw – opgelegde rozijnen, geroosterde noten en – nieuw –
appelsienmarmelade en wat zoute drop. Witte peper.

De appelsienmarmalade met witte peper gaat in de lekker
lange finish nog even door en sterft dan een zilte, drogende dood.

Als ik dit vergelijk met de recente officiële Tamdhu’s
die ik al proefde (NAS en 18 Year Old), steekt hij er met kop en
schouders boven uit. Lekker gesherryde
Tamdhu. Hij kost zo’n 75 à 80 EUR.

Geproefd
door Mark Dermul op 28-07-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)