Distilleerderij: Glenturret
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenturret 35 Year Old 1977/2013 Three Rivers Tokyo for Bar Carouso & Speyside Way, 102 bts
Kleur: oud goud
ABV: 48.0%
Gutmachung
Meer dan een jaar… da’s hoelang dit sample al in mijn kastje staat te blinken. Maar de reden is het feit dat het ongelabeld was en ik me niet meer 100% kon herinneren van wie ik het had gekregen… totdat ik David Vermassen op Spirits in the Sky tegenkwam begin november 2024 en een aha-erlebnis had en me plots herinnerde dat ik het van deze man op dit festival, weliswaar in november 2023, in ontvangst had genomen. Het mysterie werd meteen opgelost en nu gaan we deze eindelijk proeven!
Aromatische neus op boerenboter, appelmoes, zwarte bessen en passievrucht, aangevuld met amandelpasta, kiwi en bananenchips. En dat alles is besprenkeld met licht bruine graeffe suiker. Als je hem een paar minuten tijd in het glas gunt – en waarom zou je dat niet doen, wetende dat deze maar liefst 35 jaar in het vat zat en ondertussen ook al meer dan tien jaar in de fles – gaat hij zelfs flirten met de tropen door toevoeging van kaki en gedroogde ananas. Heerlijk!
Zijdezacht op allerhande tropische vruchten, maar met een vreemde, maar erg aangename toets van rijstpap uit een kartonnen bakje. Daarachter zitten nog flink wat kruiden verscholen als peper, anijs, munt en verse gember. Evolueert langzaam maar zeker naar Turks Fruit en een flinke lepel honing. Iets stoffigs doet zijn leeftijd eer aan. Funky, maar lekker!
De afdronk is minder drogend dan gevreesd en wordt zelfs een tikkeltje snoeperig. Onverwacht, maar erg aangenaam.
Ik kreeg deze als gutmachung voor de Glenturret 1965 die David mij jaren eerder in de handen had gestopt en die een ware marteling voor de smaakpapillen was. Wel, David, je hebt het effectief helemaal goed gemaakt! En kijk, het is mijn 30e Glenturret.
88/100
Geproefd door Mark Dermul op 17-11-2024