Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenburn 12 Year Old

Tasting Notes Posted on 09/09/2024 16:30

Bottelaar: John A Bertram & Co Ltd
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenburn 12 Year Old Highland Malt, 750ml
Kleur: licht goud
ABV: 40%

Highland Malt

Dit is een oude botteling voor de Italiaanse markt van een Highland Malt die naar de naam Glenburn luistert. Ooit was er wel degelijk een Glenburn Distillery operationeel in Aberdeen, opgericht in 1818, maar deze zou in 1837 in de mottenballen gegaan zijn en in 1852 gesloten. Nadien werden nog flessen met deze naam op de markt gebracht door verschillende spelers. Dit is er zo eentje van John A Bertram & Co uit Leith, gebotteld ergens in de 1970s. Het is quasi onmogelijk te achterhalen welke malt er effectief in de fles zit, wan top het label staat louter ‘distilled in the heart of the Scottish Highlands’.

Ik moet op de neus eerst even voorbij het OBE geraken, maar eens dat gelukt is krijg ik mooie, fruitige toetsen van kruisbessen, peer, citroensap en onrijpe ananas. Een toefje vanille en eik.

De body is erg licht, hoor. Maar eens de malt zich op je tong genesteld heeft, lijkt wij wel aan kracht en gewicht te winnen, dankzij een mooie toets van bijenwas en vanille en een moutig hart. De eik levert ook wat kruidigheid, zij het wel relatief subtiel. Het fruit evolueert richting appels en peren met nog een hint van ananas en zelfs iets van mirabellen.

De afdronk is kort, punt uit. Maar de bijenwas blijft wel hangen.

De verwachtingen lagen erg laag, maar deze kon ze toch vlot invullen. Welke Highland malt is het dan, vraagt u zich af? Sorry, echt geen idee.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



GlenDronach Cask Strength Batch 11

Tasting Notes Posted on 09/09/2024 06:30

Distilleerderij: GlenDronach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: GlenDronach Cask Strength Batch 11, OB 2022, PX & Oloroso Sherry
Kleur: koper
ABV: 59.8%

Slokdarm

Tot nu toe konden alle batches van deze GlenDronach Cask Strength mij echt bekoren. Ik proefde de eerste zes jaren geleden en in 2022 zette ik batch 9 aan de lippen (die in 2020 was verschenen). Nu is het de beurt aan Batch 11 uit 2022. En ik ga er van uit dat deze ook weer erg goed zal zijn.

Ja, hier hou ik wel van. Mooie, zoete toetsen van pruimen, kersen en gesuikerde amandelen, aangevuld met iets van chocolade met pralinévulling en kokosnoot. Karrenvracht aan heidehoning en iets fris als van eucalyptus. Intens en rijk, zonder te branden. Erg leuke neus!

Goeie body. Onmiddellijk donkerzoet, zoals verwacht, maar tegelijkertijd eerder pikant en een tikkeltje bitter. Het ABV laat zich absoluut gelden en even hap ik naar adem. Bij het doorslikken, voel ik hem langs de slokdarm binnen komen… Phew! Naast het obligate fruit krijg ik nu ook wat cacao en gekonfijte appelsienschillen. De tweede slok gaat vlotter binnen (en doet minder pijn, als u begrijpt wat ik bedoel). Prima balans, hoor.

De afdronk begint zoet, maar wordt dan toch relatief snel erg droog en bitter, alsof ik plots op een walnoot aan het knabbelen ben.

Vreemd genoeg vond ik bij Batch 9 de neus wat ingetogen, maar de smaak erg goed; hier hou ik vooral van de neus. Prima whisky, hoor (maar batch 4 blijft toch mijn favoriet). Reken op zo’n 85 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).