Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jack Daniel’s Distillery Series Selection 010

Tasting Notes Posted on 15/07/2024 16:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Distillery Series Selection 010 – DSP-TN-1, OB 2022, Finished with Toasted Pecan Wood Chips, 375ml
Kleur: mahonie
ABV: 60%

Finished with Toasted Pecan Wood Chips

Pecan Wood oftewel pecannotenhout is een houtsoort die in de Amerikaanse whiskeywereld wel meer gebruikt wordt om in reguliere bourbonvaten te kieperen om een whiskey te finishen. Da’s wat hier gebeurde. En dan werd deze Distillery Series Selection gebotteld op 120 Proof, oftwel 60% ABV. Het is één van de donkerste JD’s die ik al in het glas had.

Aangename neus op chocolade, karamel, café frappé en mokka. En… euh… pecannoten. Sorry, het is niet anders (en misschien is het ook gewoon heel erg logisch, toch?). Achteraan ook wat herbale toetsen als van tuinkruiden en mos. Op de neus zou je alvast niet zeggen dat deze op 60% zit.

De alcohol is prima geïntegreerd, want deze brandt hoegenaamd niet. Dit is zelfs misleidend zacht op de tong. Karamel, honing, chocolade, noten, violetjes (de purperen snoepjes), gember, zoethout en… iets van rubber op de achtergrond (zonder te storen). Midpalate worden de violetjes wel heel erg dominant en krijgen hij zelfs iets floraal. Ik vind dit best lekker.

Het zal u niet verbazen, met dit ABV, dat de afdronk bijzonder lang is. Mijn tong tintelt nog na, zelfs na een volle minuut. Mijn speekselklieren gaan plots in overdrive.

Ja, deze vond ik wel erg mooi. Alleen veel te duur, alweer. Zo’n 100 EUR voor een flesjes van ocharme 375ml. Kom op, zeg. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Jack Daniel’s Distillery Series Rye Selection 008

Tasting Notes Posted on 15/07/2024 06:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Distillery Series Rye Selection 008 – DSP-TN-1, OB 2022, High Toast No Char Maple Barrel Finish, 375ml
Kleur: koper
ABV: 50.5%

High Toast No Char Maple Barrel Finish

In 2022 besloot Jack Daniel’s de reeks Tennessee Tasters’ Selection in een nieuw jasje te steken. De flesvorm werd aangepast, alsook het label en tot slot ook de naam. Vanaf selectie 008 komen deze experimentele whiskeys op de markt als Distillery Series. Nummer 8 werd geselecteerd door Master Tasted Josh Phillips. Merk op dat er op het label ook gewag wordt gemaakt van DSP-TN-1, wat simpelweg een verwijzing is naar het noordelijke deel van de distilleerderij (ze hebben verschillende plants bij JD).

Erg zoete en bijna snoeperige neus op karamel, gezoete popcorn en melkchocolade met hazelnoten. En een karrenvracht aan colaflesjes (u weet wel, de gummi snoepjes).

De body is vol en rijk met wederom colasnoepjes, banaan, karamel, honing en maïs op de barbecue. Ahornsiroop verschijnt midpalate en gaat onmiddellijk domineren. Een pittige kruidigheid als van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel komt de boel opvrolijken.

De afdronk is lang en zacht drogend. Op het sterfbed verschijnt dan toch nog een astringent bittertje als van kastanjes en walnoten.

Leuk, maar niet meer te vinden… tenzij je 150 EUR voor deze half bottle wil neertellen. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).