Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Wieke Distillers 3 Year Old 2021 Cask Sample Virgin Oak

Tasting Notes Posted on 20/06/2024 16:30

Distilleerderij: Wieke Distillers
Regio: Nederland
Fles: Wieke Distillers 3 Year Old 2021 Cask Sample Virgin Oak
Kleur: koper
ABV: 66.5%

Virgin Oak

Arend van Nieuwland is samen met zoon Arend Jr en schoonzoon Jaap een whiskyavontuur begonnen op de boerderij De Wieke in Veendam, in het hoge noorden van Nederland. Ze gebruiken hun eigen verbouwde gerst die ze na mouten afstoken in een iStill. In maart 2022 proefde ik hun new make en vandaag krijg ik de kans – waarvoor dank Arend Sr – om hun whisky te proeven… hoewel deze nog niet werd gebotteld. Het is dus een cask sample, in dit geval van een virgin oak vat. Ik verwacht me bijgevolg aan een flinke kruidigheid. Wat een verrassend koper kleurtje, zeg! Voor de anoraks geef ik dit nog graag mee: vat gevuld op 30-04-2021 en sample gebotteld op 13-05-2024.

Erg romige neus op boter en koetjesreep, aangevuld met roggebrood en gedroogd gras. Daarnaast nog iets van koffiegruis en een verrassende, maar wel lekkere umami toets waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Verrassend! Verdund met drie (!) theelepels water krijg ik een heel ander beestje: zoet, speels, intrigerend met mooie toetsen van roggebrood, gepofte spelt, mokka en zelfs iets van gestoofd witloof. Toegegeven, niet bepaald fruitig, maar lekker is het wel.

Romig op de tong, maar wel erg pikant. Ik weet nu al dat ik hier flink wat water bij ga moeten doen. Umami is wederom het woord dat in mijn geest verschijnt, want deze malt is niet bepaald zoet of fruitig, hoewel je met wat goeie wil wel iets van banaan kan ontdekken. Met water – waarbij ik erg gul geweest ben en de malt wellicht heb verdund tot beneden de 50% – wordt hij zoeter, snoeperiger en vooral toegankelijker. Dank krijg ik chocolade en bruin brood, maar ook nougat met hazelnoten en peperkoek. Of nee, eerder die typische Hollandse pepernoten met een toefje anijs. Ik hou hier wel van.

Puur is de afdronk lang, kruidig maar tevens erg droog. Met water is de afdronk nog steeds lang, kruidig en droog, maar wel een pak zoeter.

Okay, deze heeft echt wel water nodig, maar afgezien daarvan kan ik dit al erg appreciëren voor zijn jonge leeftijd. Boeiend ambachtelijk!

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Wieke Distillers 3 Year Old 2021 Cask Sample Ex-Bourbon

Tasting Notes Posted on 20/06/2024 06:30

Distilleerderij: Wieke Distillers
Regio: Nederland
Fles: Wieke Distillers 3 Year Old 2021 Cask Sample Ex-Bourbon
Kleur: stro
ABV: 63.5%

Ex-Bourbon

Samen met zoon Arend Jr en schoonzoon Jaap is de in Breda geboren Arend van Nieuwland zijn whiskyavontuur begonnen op de boerderij De Wieke in Veendam, in het hoge noorden van Nederland vlakbij de grens met Duitsland. Ze gebruiken hun eigen verbouwde gerst die ze laten mouten bij vloermouterij Masterveld in Winterswijk. In maart 2022 proefde ik hun new make en vandaag krijg ik de kans – waarvoor dank, Arend Sr – om hun whisky te proeven… hoewel deze nog niet werd gebotteld. Het is dus een cask sample, in dit geval van een ex-bourbonvat. Voor de anoraks onder ons: gevuld op 20-02-2021 en gebotteld op 13-05-2024.

De neus is nog aan de ruwe kant, maar vertoont nu naast wat boerderijgeuren een mooie, zoete toets van gekookte worteltjes en vanille, grenenhout en jonge appels. Met water komt daar een geweldige toets van boerenboter bij, alsook een hint van karnemelk. Dit staat me best aan.

Op smaak krijg ik vanille en witte chocolade, vers gezaagd hout en iets snoeperigs wat me aan guimauve doet denken, maar het toch niet helemaal is. Wat het wel is, is aangenaam! Met water is hij uiteraard een pak toegankelijker en zelfs romiger en zoeter. Moutsuikers domineren en dat stoort me absoluut niet. Dit is lekker!

De afdronk is lang en licht drogend, maar met wat water bij is die lang en zoet.

Puur is dit nog wat te hard, maar als je er (flink) wat water bij doet (makkelijk tot zo’n 50% gebracht) is hij wat mij betreft zo goed als klaar. Ik lust dit wel!

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).