Distilleerderij: Wieke Distillers
Regio: Nederland
Fles: Wieke Distillers 3 Year Old 2021 Cask Sample Ex-Bourbon
Kleur: stro
ABV: 63.5%

Ex-Bourbon

Samen met zoon Arend Jr en schoonzoon Jaap is de in Breda geboren Arend van Nieuwland zijn whiskyavontuur begonnen op de boerderij De Wieke in Veendam, in het hoge noorden van Nederland vlakbij de grens met Duitsland. Ze gebruiken hun eigen verbouwde gerst die ze laten mouten bij vloermouterij Masterveld in Winterswijk. In maart 2022 proefde ik hun new make en vandaag krijg ik de kans – waarvoor dank, Arend Sr – om hun whisky te proeven… hoewel deze nog niet werd gebotteld. Het is dus een cask sample, in dit geval van een ex-bourbonvat. Voor de anoraks onder ons: gevuld op 20-02-2021 en gebotteld op 13-05-2024.

De neus is nog aan de ruwe kant, maar vertoont nu naast wat boerderijgeuren een mooie, zoete toets van gekookte worteltjes en vanille, grenenhout en jonge appels. Met water komt daar een geweldige toets van boerenboter bij, alsook een hint van karnemelk. Dit staat me best aan.

Op smaak krijg ik vanille en witte chocolade, vers gezaagd hout en iets snoeperigs wat me aan guimauve doet denken, maar het toch niet helemaal is. Wat het wel is, is aangenaam! Met water is hij uiteraard een pak toegankelijker en zelfs romiger en zoeter. Moutsuikers domineren en dat stoort me absoluut niet. Dit is lekker!

De afdronk is lang en licht drogend, maar met wat water bij is die lang en zoet.

Puur is dit nog wat te hard, maar als je er (flink) wat water bij doet (makkelijk tot zo’n 50% gebracht) is hij wat mij betreft zo goed als klaar. Ik lust dit wel!

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).