Distilleerderij: Ardnamurchan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardnamuchan 7 Year Old 2015/2023, 1st fill oloroso sherry butt #529, 662 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.1%

Indrukwekkend

Hola! Een single cask van deze relatief nieuwe speler. Een oloroso sherry butt om precies te zijn, dat 662 flessen op vatsterkte opleverde. Hij werd gestookt in 2015 en gebotteld in 2023: ziehier de Ardnamuchan AD/08:15 CK.529, waarbij de code hier gekraakt kan worden als zijnde: vat met nummer 529 te slapen gelegd in augustus 2015 (wat in contrast staat met de andere releases waar de code eigenlijk de botteldatum weerspiegelt). Aan de slag!

Stop the press! Dit is een heel ander beestje dan al het voorgaande wat ik van Ardnamurchan al heb geroken. Dit is heerlijk! Carré confituur, gedroogde abrikozen, limoenschil, bloedappelsien op de BBQ, rode en blauwe bosbessen en iets heerlijk floraal dat mooi gewikkeld is in een gerookt jasje met een medicinaal kantje, maar wel heel subtiel en ingetogen.

Hij komt heel zacht binnen, ondanks de vatsterkte. Mooi olieachtig en zoet op pomme d’amour, pruimpjes, abrikozen en bosbessen (net als op de neus, dus), maar aangevuld met smeuïge honing, nougat en pruimtabak. En het gerookte jasje? Ja, hoor, dat zorgt ook hier voor een mooie, warme, zoete rokerigheid die het geheel mooi in balans brengt.

De afdronk is lekker warm, zoet, rokerig en duurt een eeuwigheid.

Awel, hier ben ik van onder de indruk, zie. Ocharme zeven jaar oud en als zo’n smaakbom. Knap!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).