Distilleerderij: Ardnamurchan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardnamuchan AD/02.22, 45 ex-bourbon barrel & 5 sherry hogsheads, 12.886 bts
Kleur: licht goud
ABV: 58.7%

Pannenkoekenbeslag

Voor deze Cask Strength versie van Ardnamurchan, gebotteld in februari 2022 en bijna 13.000 flessen sterk, werd gebruikt gemaakt van 45 voormalige bourbonvaten en ocharme 5 sherry hogsheads.

Heldere neus op Europees fruit met subtiele turf. In die zin lijkt hij sterk op de 3e release die ik net proefde, hoewel de bourbonvaten hier duidelijk meer invloed hebben gehad, wat zorgt voor toetsen van karamel, meringue en pannenkoekenbeslag. Op de achtergrond ook iets van munt. Dit is best aangenaam om ruiken.

Komt stevig binnen, maar brandt niet en behoeft zeker geen water. Meer van hetzelfde, maar de turf is hier dominant en offreert een flinke, zoete rookontwikkeling die de mond helemaal warm maakt. Helaas ook wat alcoholisch, waardoor de smaken een beetje in de verdrukking geraken. Midpalate lijkt hij wat aan kracht in te boeten en romiger te worden. Rustiger, zeg maar. De zoete toetsen moeten de duimen leggen tegen het zilte.

De finish is middellang, zoetzuur op appel en appelsien met een flinke kruidigheid. Gember, zoethout, zwarte peper. Laat de mond relatief droog achter.

Ik hou wel van whisky op vatsterkte, maar deze voegt tegenover de klassieke releases niets toe aan smaak en dan vind ik dat wel wat jammer.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).