Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Moon Distilled Cherry Gin

Tasting Notes Posted on 07/04/2024 16:30

Distilleerderij: Stokerij De Moor
Regio: België
Fles: Moon Distilled Cherry Gin, 500ml
Kleur: roze
ABV: 44%

Kersen

De Moon Distilled Cherry Gin is de zomerse variëteit van deze twee Vlamingen, waarbij naast de klassieke botanicals ook gebruik werd gemaakt van kersen en krieken. Hij kleurt een speels roze. Ik hou mijn hart al vast…

Op de neus is de schade beperkt. Ik maak een grapje. Hij is nog steeds fris en monter en de rode vruchten hebben enkel een zachte, zoete toets toegevoegd. Ik had me aan flink wat snoeperigheid verwacht, maar dat ik gelukkig niet het geval. Dit ruikt uitnodigend.

Op smaak komen de kersen en krieken mooi tot uiting, maar op geen enkel moment gaan ze domineren en de gin veel te zoet maken. Integendeel. Hij blijft bitter genoeg en krijgt enkel een speels zoetje dat me echt wel aanstaat. Alleen… ik heb echt moeite om een roos drankje naar binnen te keilen. Gelukkig is dit wel lekker, ook al ziet het er niet uit (but that’s just me).

In de finish – en echt pas in de finish – krijg ik plots flink wat kersen. En… het stoort allerminst.

Ik was echt beduusd om deze te proeven, maar mijn vooroordeel bleekt totaal onterecht. Vreselijke kleur (maar ja, kan ook niet anders gezien het rode fruit), maar prima smaak.

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Gin: Moon Oriental Distilled Gin

Tasting Notes Posted on 07/04/2024 06:30

Distilleerderij: Stokerij De Moor
Regio: België
Fles: Moon Oriental Distilled Gin, 500ml, 900 bts
Kleur: clear
ABV: 44%

Yuzu

De meest recente expressie van Moon Gin is deze Oriental, die gebruik maakt van Oosterse kruiden zoals garam masala uit India, makrut-limoenblaadjes uit Thailand, groene thee uit China en yuzu uit Japan. Slechts 900 flesjes van een halve liter werden geproduceerd bij Stokerij De Moor in Aalst.

De neus is lentefris, maar tegelijkertijd een beetje weeïg, als u begrijpt wat ik bedoel. Da’s geen off-note, voor alle duidelijkheid. De oriëntaalse botanicals hebben alvast hun werk gedaan om hier een leuke, oosterse toets aan te geven. Vooral de yuzu heeft zijn stempel gedrukt.

Op de tong is het een ware explosie van smaken! Bitter zoals het hoort, zoetzuur als extraatje. Dit is erg, erg lekker. Flink wat frisse citrustoetsen (yuzu, een complexe citrusvrucht die de smaken van citroen, limoen, mandarijn en zelfs wat grapefruit combineert) met iets van dennen. En toch heeft hij ook iets lekker zoets dat tegengas geeft. Prima spul!

De finish is eveneens erg mooi! Lang, zoetzuur met een perfect bittertje. Dorstlessend!

Tonic? Euh… neen, dit is puur zo lekker dat ik het zelfs niet eens zou aanraden. Gewoon een ijsblokje en je bent klaar. Dit is echt een lekkere gin!

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).