Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Kostenzer Whisky Alpin 8 Year Old 2008 Roggen

Tasting Notes Posted on 08/03/2024 16:30

Distilleerderij: Kostenzer
Regio: Oostenrijk
Fles: Kostenzer Whisky Alpin 8 Year Old 2008 Roggen
Kleur: licht goud
ABV: 45%

Noedels

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze Oostenrijkse whisky gemaakt van rogge. Het schijnt dat Jim Murray (weliswaar in 2005) hier van onder de indruk was. Ik ben Jim niet, natuurlijk. Laten we vooral snel zelf gaan proeven.

Euh… ik weet niet goed hoe te beginnen, maar op de neus is dit simpelweg vreemd. Aïki noedels, rijstwafels, gezouten popcorn, Royco Minute Soup. Lekker umami, maar geen enkel streepje zoet.

Vlakke smaak met slechts een hint van vanille onder een deken van groene tuinkruiden en dezelfde umami toetsen van de neus met Aïke noedels op kop. Zelfs iets van peper en currypoeder. Maar ook op smaak niet de minste fruitigheid.

De afdronk is verrassend lang, kruidig en ongenadig scherp.

Ik val in herhaling: Oostenrijkse whisky van Kostenzer (of hij nu van mout, haver of rogge gemaakt is) is absoluut mijn ding niet. Misschien moet ik gewoon hun Schnaps maar eens proberen. Die zullen toch wel lekker zijn?

69/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Kostenzer Whisky Alpin 8 Year Old 2013 Grain Hafer

Tasting Notes Posted on 08/03/2024 06:30

Distilleerderij: Kostenzer
Regio: Oostenrijk
Fles: Kostenzer Whisky Alpin 8 Year Old 2013 Grain Hafer
Kleur: amber
ABV: 40%

Grappa & Shampoo

Een single grain whisky uit het noorden van Oostenrijk, gestookt van lokaal verbouwde haver. Verrassend donker kleurtje.

Bijna snoeperige neus op helder fruit. Denk abrikozen, perzik, maar ook limoen en zelfs een hint van mango. Ik val bijna van mijn stoel. Ik heb nog nooit zoiets fruitigs van Kostenzer geroken. En hoewel het me niet onmiddellijk aan whisky doet denken, maar eerder aan een frisse grappa, is dit wel een erg aangename neus.

De body is wel erg licht. En de smaak eveneens. Spijtig genoeg schiet er van het heldere fruit nog weinig over op de tong. Hij wordt zelfs wat chemisch zoet en astringent. Te kruidig om gebalanceerd te zijn. En midpalate wordt hij bovendien erg alcoholisch, terwijl dit toch slechts een bescheiden 40% is. Wat jammer.

De finish begint zoet, maar wordt dan plots erg weeïg en chemisch, alsof ik shampoo in de mond kreeg. Bah!

Zo spijtig. De neus begon erg veelbelovend, maar daarmee is alles gezegd. Ik geloof echt dat Kostenzer goed gerief maakt, hoor, maar whisky hoort daar niet bij.

69/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).