Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Stokhove Pientje

Tasting Notes Posted on 09/11/2023 16:30

Brouwerij: Stokhove
Regio: België
Fles: Pientje, 330ml
Kleur: goudblond
ABV: 4.6%

Smash

Pientje is, zoals zowel de naam als het label doen vermoeden, bedoelt als alternatief voor de gewone pils. Want hij is wel degelijk meer dan gewoon, omdat hij gemaakt werd volgens het principe ‘single malt and single hop’ oftewel ‘smash’. Hij schenk goudblond en helder met een frisse witte kraag… totdat je het laatste restje van het flesje uitschenkt. Niet op gelet, maar er zat flink wat bezinksel in het flesje waardoor mijn biertje uiteindelijk wat donkerder schenkt en ietwat troebel. Oh, well.

Verrassend zoete neus op mout en oranje fruit. Denk perzik en ananas, maar ook appelsap! Aangename verrassing, moet ik zeggen.

Op smaak is het eveneens zoet, maar kruipt er midpalate een zuurtje als van pompelmoes bij. En bovendien een bittertje als van een druivenpit. Dit kapt gevaarlijk vlot binnen, zeker bij zomerse temperaturen. En met zijn vriendelijke ABV kan je er zonder meer twee na elkaar drinken, hoor.

Van een afdronk is hier amper sprake, dus… nemen we gauw nog een flinke slok.

Dorstlessende doordrinker van formaat. Aanrader. Dankjewel, Pat!

Geproefd door Mark Dermul op 18-08-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Bier: Stokhove Hertsbergenaer

Tasting Notes Posted on 09/11/2023 06:30

Brouwerij: Stokhove
Regio: België
Fles: Hertsbergenaer, 330ml
Kleur: donkerblond
ABV: 6.1%

Geschonken & Gedronken

Hertsberge is een dorp in West-Vlaanderen, nabij Oostkamp en dus nabij de Stokhove brouwerij. Niet moeilijk dat je heren besloten een biertje naar dit dorp te vernoemen. Het werd speciaal voor de Heemskundige Kring Hertsberge gebrouwen en wordt er ongetwijfeld vlotjes geschonken en gedronken. Het is een witbier dat donkerblond schenkt me een frisse, witte kraag die lang stand houdt.

Frisbittere neus op pompelmoes die nog het best te vergelijken valt met een zoetzure Hoegaarden (da’s wellicht vloeken in de kerk). Nog wat aardse toetsen en zoete mout.

Op smaak is het een prima verderzetting van de neus, maar het mag gezegd: het is een stevig witbier. Het komt gevaarlijk vlot binnen maar laat zich toch voelen.

Korte, krachtige finish die naar een volgende slok doet verlangen.

Leuk witbier. Dankjewel, Pat!

Geproefd door Mark Dermul op 17-08-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)