Brouwerij: Stokhove
Regio: België
Fles: Pientje, 330ml
Kleur: goudblond
ABV: 4.6%

Smash

Pientje is, zoals zowel de naam als het label doen vermoeden, bedoelt als alternatief voor de gewone pils. Want hij is wel degelijk meer dan gewoon, omdat hij gemaakt werd volgens het principe ‘single malt and single hop’ oftewel ‘smash’. Hij schenk goudblond en helder met een frisse witte kraag… totdat je het laatste restje van het flesje uitschenkt. Niet op gelet, maar er zat flink wat bezinksel in het flesje waardoor mijn biertje uiteindelijk wat donkerder schenkt en ietwat troebel. Oh, well.

Verrassend zoete neus op mout en oranje fruit. Denk perzik en ananas, maar ook appelsap! Aangename verrassing, moet ik zeggen.

Op smaak is het eveneens zoet, maar kruipt er midpalate een zuurtje als van pompelmoes bij. En bovendien een bittertje als van een druivenpit. Dit kapt gevaarlijk vlot binnen, zeker bij zomerse temperaturen. En met zijn vriendelijke ABV kan je er zonder meer twee na elkaar drinken, hoor.

Van een afdronk is hier amper sprake, dus… nemen we gauw nog een flinke slok.

Dorstlessende doordrinker van formaat. Aanrader. Dankjewel, Pat!

Geproefd door Mark Dermul op 18-08-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)