Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach Sixteen – Diner in the Dark

Events Posted on 08/07/2023 16:28

Op woensdag 28 juni werden Dearly Beloved en ik uitgenodigd voor de presentatie van de BenRiach Sixteen, een Speyside single malt, tijdens een release-evenement in het Warwick Hotel in Brussel voor een ‘Diner in the Dark’-evenement.

Bij aankomst werden we getrakteerd op een Penicillin-cocktail met de BenRiach The Smoky Ten, waarna we een glas BenRiach Sixteen aangeboden kregen.

Vervolgens kregen we een korte introductie over de geschiedenis en het productieproces van de BenRiach-distilleerderij van merkambassadeur Vincent Schietse. Het was kort, krachtig en informatief. Achteraf vernamen we dat het Vincent’s eerste event was voor BenRiach en ik moet zeggen: het was er boenk op.

Daarna werden we naar een verduisterde kamer geleid voor een viergangendiner. Het doel was om whisky in totale duisternis te combineren met de maaltijd, om zo de zintuiglijke sensatie van geur en smaak te versterken.

Het eerste gerecht werd geserveerd met een malt die we niet meteen konden herkennen, maar het was opnieuw de BenRiach Sixteen. Dit bewees dat het experiment inderdaad een succes was. Het verschil – in mijn beleving – met wat ik net daarvoor had geproefd was aanzienlijk. Hoe vreemd – maar wel heel plezant.

Bij het tweede gerecht kregen we de BenRiach Malting Season geserveerd – een lichte, maar wel erg complete BenRiach – terwijl het derde gerecht werd vergezeld door de BenRiach 1997 Virgin Oak – mijn favoriet van de avond. Wat een smaakbom is me dat!

Het dessert werd begeleid door de BenRiach 2005 Oloroso Sherry, nog een uitstekende dram. Een fruitbommetje van hier tot in Elgin.

Daarna werden we teruggebracht naar de foyer, waar onthuld werd wat we hadden gegeten. Dit blijft een geheim voor de lezers van dit artikel, omdat ik vind dat zij zelf deze ‘Dineren in het Donker’-ervaring moeten uitproberen! Laat u verrassend – het is een echte aanrader.

Tot slot wil ik BenRiach & Vincent Schietse bedanken, evenals importeur The Nectar en Rens Defrenne, voor een voortreffelijke avond en een fantastisch zintuiglijk experiment in erg aangenaam gezelschap.

May the Malt be with you!Mark’s Whisky Ramblings 492: Rittenhouse Straight Rye

Mark's Whisky Ramblings Posted on 08/07/2023 07:18

Hoewel Rittenhouse eigenlijk een stijl van roggewhiskey uit Pennsylvania is (Philadelphia, om precies te zijn), wordt hij gestookt bij Heaven Hill, die het merk decennia geleden overnam. De mashbill bestaat voor 51% uit rogge, 37% maïs en de overige 12% is gemoute gerst. Merk op dat hij op het label trots ‘Bottled-in-Bond’ vermeldt. Dat betekent dat het een whiskey betreft van één bepaald seizoen, één distilleerderij, minstens 4 jaar gerijpt heeft in een warehouse dat onder toezicht staat van de overheid en bovendien gebotteld werd op exact 100 Proof (50% ABV).