Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mark’s Whisky Ramblings 490: Mortlach 14 Year Old 2008 Carn Mor

Mark's Whisky Ramblings Posted on 04/06/2023 07:27

Ik kreeg onlangs bezoek uit Virginia, USA, over de vloer en wederom bracht mijn vriend John enkele leuke flessen mee. Ik vind dat we hier een traditie van moeten maken, John! Deze keer gaat het om een 14-jarige Mortlach – the Beast of Dufftown – die na een finish op Moscatelvaten gebotteld werd op 47.5%. Ik ga er van uit dat dit geen vatsterkte is. De malt heeft een fantastisch kleurtje van de wijn gekregen.Macduff 13 Year Old 2008 Dram Mor

Tasting Notes Posted on 04/06/2023 06:55

Distilleerderij: Macduff
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Macduff 13 Year Old 2008/2021 Dram Mor, 1st fill Buffalo Trace Bourbon Oak Finish, Cask #700489, 268 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.5%

Gepeperde Shampoo

Enkele jaren geleden richtten Kenny MacDonald en zijn vrouw Viktorija het bedrijf Dram Mor op. Ondertussen hebben ze al flink wat bottelingen op hun palmares. Dit is er eentje uit 2021 van een Macduff uit 2008 die een finish kreeg op een first fill bourboncask. In dit geval wel heel specifiek een 1st Fill Buffalo Trace Bourbon Oak vat (wat eigenlijk weinig te betekenen heeft, want verre van uitzonderlijk).

Zachte, aangename neus die me blind toch even op het verkeerde spoor kon zetten. Ik  meende namelijk in eerste instantie een grain in het glas te hebben, want krijg flink wat toetsen van houtlijm, potloodslijpsel en vernis. Pas na enkele ogenblikken wordt dat aangevuld met vanille, amandelschaafsel en karamel. Iets fris als van munt.

Goeie body. Op smaak ik het onmiddellijk wat scherp met wederom die toetsen van lijm en iets bitters als van walnoten. Bedaart dan een beetje en offreert frisse toetsen van boomgaardfruit met een hint van perzik, maar ook wat mandarijn. Echter, midpalate begint hij te flirten met flink florale toetsen die op het randje van zepig zijn. Da’s niet al te best.

Vooral in de afdronk zet dat zepige zich flink door en wordt het gewoon gepeperde shampoo.

De neus was interessant genoeg, maar op smaak en vooral in de finish waren de florale, zeg maar zepige toetsen er voor mij te veel aan.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).