Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Mikkeler Energibajer

Tasting Notes Posted on 19/08/2022 16:46

Brouwerij: Mikkeler
Regio: Denemarken
Fles: Energibajer, 330ml
Kleur: goud
ABV: 0.0%

Baai

Mikkeler is een bekende Deense craft brewery die het overgrote deel van haar productie bij de Proefbrouwerij in Lochristi laat draaien. Hun Energibajer is een alcoholvrij bier, dus ik ben onmiddellijk op mijn hoede. Het is immers geen sinecure om een smaakvol bier te maken zonder alcohol. Mikkeler (en ook de Proefbrouwerij) is daar wonderwel in geslaagd. Ik moet bekennen dat ik niet weet hoe deze schenkt, want ik tutterde hem uit het flesje na een whisky tasting in Borgerhout. Ik liet me vertellen dat het goudblond is met een witte kraag. Whatever.

Verrassend fruitige neus op pompelmoes, perzik, abrikoos en een verloren gelopen rozijn. Dat is leuk. Erg fris en uitnodigend.

Dat het makkelijk binnenkapt, hoeft geen verklaring, het is immers alcoholvrij. Maar dat het zo smaakvol, fris zoetzuur met een zacht bittertje ging zijn, dat zag ik niet aankomen. Dit lust ik zeer zeker wel!

De eerder korte finish is licht kruidig op hoppen en blijft fris op pompelmoes.

Geen idee wat met de naam bedoeld wordt… Immers, energibajer betekent zoveel als energiebaai. Tja, die Denen toch.

Geproefd door Mark Dermul op 15-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Bier: Brewski Nelson IPA

Tasting Notes Posted on 19/08/2022 06:45

Brouwerij: Brewski
Regio: Zweden
Fles: Brewski Nelson IPA, 330ml
Kleur: troebel blond
ABV: 6%

Citroensap

Brewski is een Zweedse brouwerij. Hun Nelson IPA, met een grappig label, is een New England IPA, maar wel hazy, wat wil zeggen dat hij troebel schenkt. Een troebel blond, in dit geval, met een kraag die relatief lang standhoudt.

De neus is erg fruitig met citroensap als leidmotief. Daarnaast nog wat ananas en meloen en wat zoethout. Dit staat mij onmiddellijk erg aan.

Dat komt allemaal terug op smaak, maar wordt mooi aangevuld met pompelmoeslimonade, enkele minerale toetsen en een zuurtje als van kruisbessen. De hop (zou dat Nelson kunnen zijn?) geeft hem het perfecte bittertje, waardoor dit een gevaarlijke doordrinker wordt.

De afdronk is fris, zoetzuur en bitter tegelijkertijd en doet me verlangen naar een tweede slok. Vooruit dan maar.

Met een dikke merci aan Jeroen van MEUG die me dit biertje introduceerde.

Geproefd door Mark Dermul op 14-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)