Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Viven Barley Wine

Tasting Notes Posted on di, mei 24, 2022 16:11

Brouwerij: Brouwerij Viven
Regio: België
Fles: Viven Barley Wine, Craft Collection, 330ml
Kleur: roodbruin
ABV: 11%

Notenlikeur

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is een barley wine géén wijn, maar een bier met veel restsuikers. Het is immers een gerstewijn, gemaakt van graan, een bierstijl die zijn oorsprong kent in het Engeland van de 18e eeuw. Door het hoge alcoholpercentage (dat inderdaad in de buurt van wijn komt, tada!) is het ook een bier dat lang bewaard kan worden. De brouwer heeft meer gerst nodig (want meer suikers) en een gist die bestand is tegen een hoger alcoholpercentage. En meer hop om de smaak gebalanceerd te houden. Dat zorgt er teven voor dat een barley wine minder koolzuur en schuim heeft. Het gaat dus om een complex bier. Hij schenkt roodbruin met een beige kraag die inderdaad onmiddellijk gaat liggen en zelf geen film op het bier achterlaat.

De neus is ietwat zoet op chocolade en noten, maar vertoont ook iets vuils. Alsof ik in een oude schuur sta. Of een schapenstal, zelfs. Een natte dweil. Klinkt niet zo goed, maar valt best mee, hoor.

Hij is verrassend licht van body, moet ik zeggen. Weinig carbonatie, maar dat wist ik op voorhand. Dat neemt niet weg dat hij erg lekker is. Zoetzuur (met de nadruk op zoet) op chocolade en pompelmoes, wat gedroogde abrikozen en zelfs een jonge aardbei. Wordt iets donkerder, als u begrijpt wat ik bedoel, vanaf de tweede slok. Dan komt er wat notenlikeur en mokka opzetten.

Ook in de eerder korte afdronk krijg ik iets van gedroogd fruit en notenlikeur.

Het alcoholpercentage van dit bier laat zich in eerste instantie absoluut niet voelen, maar vergis u niet. Na een half uurtje genieten heeft u toch zin om even in de zetel te gaan liggen.

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Bier: Viven Chocolate Stout

Tasting Notes Posted on di, mei 24, 2022 07:09

Brouwerij: Brouwerij Viven
Regio: België
Fles: Viven Chocolate Stout, Craft Collection, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 8%

Kinder Bueno

Van de Viven Chocolate Stout wordt gezegd dat hij – zoals de naam al aangeeft – naar chocolade ruikt. Laat ik nu zot zijn van chocolade, dan kan het bijna niet anders of ik ga dit bier geweldig vinden. Afgezien van het feit dat ik stout nogal zwaar vind. Een vloeibare maaltijd, zeg maar. Ik ben benieuwd. Hij schenkt gitzwart met een beige kraag, met kleine belletjes, die lang blijft staan.

Ja, da’s niks overdreven. De neus is melkchocolade met pralinévulling en wat chicorei. Koffie en donker brood. Karamel. Mier- en mierzoet, dus.

Het bier heeft een goeie body: romig en toch niet zo zwaar als gevreesd. En ja, het smaakt zoet en bitter tegelijkertijd. Doet me wat denken aan mokka, cafe frappé en hazelnootpasta. Kinder Bueno – oppassen voor salmonella! – en Cafe Noir koekjes.

De afdronk is kort en zoet. Donkerzoet. Maar wacht! Op het sterfbed krijg ik plots aardbeien. Wat een leuke verrassing.

Geen maaltijd, maar zeker een vloeibaar dessert. Weer een biertje van Viven dat mij bijzonder kan bekoren.

Geproefd door Mark Dermul op 10-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)