Brouwerij: Brouwerij Viven
Regio: België
Fles: Viven Barley Wine, Craft Collection, 330ml
Kleur: roodbruin
ABV: 11%

Notenlikeur

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is een barley wine géén wijn, maar een bier met veel restsuikers. Het is immers een gerstewijn, gemaakt van graan, een bierstijl die zijn oorsprong kent in het Engeland van de 18e eeuw. Door het hoge alcoholpercentage (dat inderdaad in de buurt van wijn komt, tada!) is het ook een bier dat lang bewaard kan worden. De brouwer heeft meer gerst nodig (want meer suikers) en een gist die bestand is tegen een hoger alcoholpercentage. En meer hop om de smaak gebalanceerd te houden. Dat zorgt er teven voor dat een barley wine minder koolzuur en schuim heeft. Het gaat dus om een complex bier. Hij schenkt roodbruin met een beige kraag die inderdaad onmiddellijk gaat liggen en zelf geen film op het bier achterlaat.

De neus is ietwat zoet op chocolade en noten, maar vertoont ook iets vuils. Alsof ik in een oude schuur sta. Of een schapenstal, zelfs. Een natte dweil. Klinkt niet zo goed, maar valt best mee, hoor.

Hij is verrassend licht van body, moet ik zeggen. Weinig carbonatie, maar dat wist ik op voorhand. Dat neemt niet weg dat hij erg lekker is. Zoetzuur (met de nadruk op zoet) op chocolade en pompelmoes, wat gedroogde abrikozen en zelfs een jonge aardbei. Wordt iets donkerder, als u begrijpt wat ik bedoel, vanaf de tweede slok. Dan komt er wat notenlikeur en mokka opzetten.

Ook in de eerder korte afdronk krijg ik iets van gedroogd fruit en notenlikeur.

Het alcoholpercentage van dit bier laat zich in eerste instantie absoluut niet voelen, maar vergis u niet. Na een half uurtje genieten heeft u toch zin om even in de zetel te gaan liggen.

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)