Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Viven Smoked Porter

Tasting Notes Posted on za, mei 21, 2022 16:00

Brouwerij: Brouwerij Viven
Regio: België
Fles: Viven Smoked Porter, Classic Collection, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 7%

Turf

De biertjes van Viven zijn momenteel onderverdeeld in drie categorieën: Classic Collection, Craft Collection en Experimentum. Deze Viven Smoked Porter valt in de eerste categorie en ik liet me vertellen door mijn makker Benny VDB dat dit een erg lekker biertje is. Ik geloof ‘m op zijn woord. Deze Smoked Porter is een bier donker als de nacht, gerookt als een bruine kroeg en smelt op je tong als chocolade, als je de website mag geloven. Hij schenkt inderdaad gitzwart met een bruine kraag die lang blijft staan. Hij schenkt als chocoladesaus, lijkt het wel.

Hola! Is dat smoked of eerder peated? Een heerlijk aroma van aardse tonen met iets van moeras en turf, teer en woodsmoke. De Islay onder de bieren? Daarnaast leder, maar ook walnoten en donkerzoete toffee, met een druppel olijfolie en soyasaus. Chicorei en een schijfje rosbief maken het plaatje compleet. Dit is bijzonder en erg boeiend.

Lekker volmondig, bijna romig, en… ik ging zeggen zoet, maar dat is hij eigenlijk amper. Dit is vooral bitter en rokerig op espresso, bruin brood, noten, leder, zoethout en kastanjes. Op de achtergrond misschien een hint van mokka, maar zeker geen donkerzoet fruit. Daarvoor is de rokerigheid te dominant. En lekker dat het is.

De afdronk is eerder kort en rokerig met koffie en chicorei op het sterfbed.

Speciaal, hoor. Maar wel erg lekker.

Geproefd door Mark Dermul op 08-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Bier: Viven Classic Bruin

Tasting Notes Posted on za, mei 21, 2022 06:58

Brouwerij: Brouwerij Viven
Regio: België
Fles: Viven Classic Bruin, Classic Collection, 330ml
Kleur: bruin
ABV: 6.5%

Stoverij

De Classic Bruin is, net als de Original Blond, de hoeksteen van Viven. Het is een Dubbel die chocoladebruin schenkt met een kraag die redelijk snel gaat liggen.

Op de neus krijg ik karamel, toffee en bruine suiker, alsook wat rozijntjes en zelfs een lichte kruidigheid. En iets van… euh… brooddeeg?

Hij is licht romig en erg moutig op bruin brood, kandijsuiker en gedroogd fruit. Goeie carbonatie, waardoor hij een beetje danst op de tong als u begrijpt wat ik bedoel.

De afdronk is relatief lang en flink zoet op karamel met een bittertje als van een walnoot op het sterfbed.

Hoewel het verre van de beste dubbel is die ik al proefde, kon deze mij toch best bekoren. Gaat ook goed bij een potje stoverij.

Geproefd door Mark Dermul op 08-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)