Brouwerij: Brouwerij Viven
Regio: België
Fles: Viven Smoked Porter, Classic Collection, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 7%

Turf

De biertjes van Viven zijn momenteel onderverdeeld in drie categorieën: Classic Collection, Craft Collection en Experimentum. Deze Viven Smoked Porter valt in de eerste categorie en ik liet me vertellen door mijn makker Benny VDB dat dit een erg lekker biertje is. Ik geloof ‘m op zijn woord. Deze Smoked Porter is een bier donker als de nacht, gerookt als een bruine kroeg en smelt op je tong als chocolade, als je de website mag geloven. Hij schenkt inderdaad gitzwart met een bruine kraag die lang blijft staan. Hij schenkt als chocoladesaus, lijkt het wel.

Hola! Is dat smoked of eerder peated? Een heerlijk aroma van aardse tonen met iets van moeras en turf, teer en woodsmoke. De Islay onder de bieren? Daarnaast leder, maar ook walnoten en donkerzoete toffee, met een druppel olijfolie en soyasaus. Chicorei en een schijfje rosbief maken het plaatje compleet. Dit is bijzonder en erg boeiend.

Lekker volmondig, bijna romig, en… ik ging zeggen zoet, maar dat is hij eigenlijk amper. Dit is vooral bitter en rokerig op espresso, bruin brood, noten, leder, zoethout en kastanjes. Op de achtergrond misschien een hint van mokka, maar zeker geen donkerzoet fruit. Daarvoor is de rokerigheid te dominant. En lekker dat het is.

De afdronk is eerder kort en rokerig met koffie en chicorei op het sterfbed.

Speciaal, hoor. Maar wel erg lekker.

Geproefd door Mark Dermul op 08-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)