Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dunville’s 12 Year Old PX Cask Finish

Tasting Notes Posted on 21/03/2022 17:01

Distilleerderij: Echlinville Distillery
Regio: Ierland
Fles: Dunville’s 12 Year Old PX Cask Finish
Kleur: amber
ABV: 46%

Sappig & Gekonfijt

De Echlinville Distillery ligt in Noord-Ierland op zo’n drie kwartier rijden van Belfast. Ze noemen zichzelf ‘Ireland’s first farm distillery’ en maken poitin, gin en whiskey van gerst die ze zelf verbouwen. Het merk Dunville bestond al veel langer, maar ging verloren. In 2012 besloten ze bij Echlinville om de whiskey in ere te herstellen. In augustus 2013 wordt het eerste vat in de nieuwe Echlinville distilleerderij te slapen gelegd. Beginnen doen ze met whiskey die ze elders hebben aangekocht en dan in hun eigen warehouses een finish gaven. Deze 12-jarige kreeg een finish op PX sherryvaten.

Op de neus is deze malt erg rijk en aromatisch. Wat geel en donker fruit, zowel vers en sappig als gedroogd en gekonfijt. Het geheel is ondergedompeld in een flinke scheut acaciahoning met nog een laagje gezouten karamel daar over heen. Een paar kruidige toetsen van de eik doen zeker hun duit in het zakje, zonder te domineren. Wat zoethout en gember doen ook mee. Alles bij elkaar een erg aangename en bijzonder Ierse neus. Da’s alvast erg sterk begonnen.

De body is prima. Blijft goed plakken. Hoewel nog steeds erg fruitig, wordt de eik nu een tikkeltje luider, wat hem kruidig en warm maakt. Zowel gebakken appeltjes als rozijnen steken de kop op vanaf de tweede slok, terwijl vanille hem zo mogelijks nog zoeter maakt. Appelsienschillen en walnoten verschijnen en geven hem een zacht bittertje, alsook een licht drogend effect.

De afdronk is lang en warm, begint zoet en evolueert dan naar licht bitter en droog. Iets van chicorei op het sterfbed.

Nou, dit is wel heel erg lekker. Mijn enige puntje van kritiek is de prijs. Net iets meer dan 100 EUR voor een 12-jarige is relatief duur. Maar je krijgt er wel wat voor in de plaats.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Jameson Crested Devil’s Ladder

Tasting Notes Posted on 21/03/2022 07:00

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Jameson Crested x Eight Degrees Brewing, Devil’s Ladder Belgian Triple Beer Finish
Kleur: amber
ABV: 43%

Belgische Tripel

Een jaar na de release van de Crested Black Ball bestelde Jameson nog eens vaten bij de ambachtelijke brouwerij Eight Degrees en lanceerde dan deze Devil’s Ladder, hun blend gefinisht op vaten van een typisch Belgische Tripel stijl van bier. Het resultaat werd gebotteld op 43%.

Geweldige neus op kandijsuiker en kaneel met een hint van chocolade en gedroogd fruit. Denk abrikozen en banaan. Gewoonweg heerlijke neus, echt waar.

De body is olieachtig, rond en rijk. Vanille, kandijsuiker, geroosterde noten, karamel en een hint van donker bier (ik weet het, tripel is niet donker, fuck off). Erg romig en zoet, maar tegelijkertijd absoluut geweldig lekker.

De afdronk is rond, kruidig en zoet met nog een mooie toets van de eik op het sterfbed. En iets van hoppen, wat de link tot de Belgische Tripel mooi bevestigd.

Te koop voor zo’n 50 EUR. No brainer. Wat een mooie whiskey, zeg. Bedankt voor het sample, Benny.

Leuk om weten: je kan bij Eight Degrees Brewing ook een ‘Belgian style tripel’ bestellen die rijpte op Jameson vaten. De cirkel is daarmee mooi rond.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).