Distilleerderij: Echlinville Distillery
Regio: Ierland
Fles: Dunville’s 12 Year Old PX Cask Finish
Kleur: amber
ABV: 46%

Sappig & Gekonfijt

De Echlinville Distillery ligt in Noord-Ierland op zo’n drie kwartier rijden van Belfast. Ze noemen zichzelf ‘Ireland’s first farm distillery’ en maken poitin, gin en whiskey van gerst die ze zelf verbouwen. Het merk Dunville bestond al veel langer, maar ging verloren. In 2012 besloten ze bij Echlinville om de whiskey in ere te herstellen. In augustus 2013 wordt het eerste vat in de nieuwe Echlinville distilleerderij te slapen gelegd. Beginnen doen ze met whiskey die ze elders hebben aangekocht en dan in hun eigen warehouses een finish gaven. Deze 12-jarige kreeg een finish op PX sherryvaten.

Op de neus is deze malt erg rijk en aromatisch. Wat geel en donker fruit, zowel vers en sappig als gedroogd en gekonfijt. Het geheel is ondergedompeld in een flinke scheut acaciahoning met nog een laagje gezouten karamel daar over heen. Een paar kruidige toetsen van de eik doen zeker hun duit in het zakje, zonder te domineren. Wat zoethout en gember doen ook mee. Alles bij elkaar een erg aangename en bijzonder Ierse neus. Da’s alvast erg sterk begonnen.

De body is prima. Blijft goed plakken. Hoewel nog steeds erg fruitig, wordt de eik nu een tikkeltje luider, wat hem kruidig en warm maakt. Zowel gebakken appeltjes als rozijnen steken de kop op vanaf de tweede slok, terwijl vanille hem zo mogelijks nog zoeter maakt. Appelsienschillen en walnoten verschijnen en geven hem een zacht bittertje, alsook een licht drogend effect.

De afdronk is lang en warm, begint zoet en evolueert dan naar licht bitter en droog. Iets van chicorei op het sterfbed.

Nou, dit is wel heel erg lekker. Mijn enige puntje van kritiek is de prijs. Net iets meer dan 100 EUR voor een 12-jarige is relatief duur. Maar je krijgt er wel wat voor in de plaats.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).