Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Redbreast Pedro Ximenéz Edition b. 2021

Tasting Notes Posted on 17/03/2022 16:54

Distilleerderij: Middleton
Regio: Ierland
Fles: Redbreast Pedro Ximenéz Edition, OB 2021
Kleur: amber
ABV: 46%

Verjaardagsdrammetje

Op 7 januari 2022, de dag waarop ik 52 werd, viel er een leuk doosje in de bus van mijn gabber Kris Cottenier. Erin zaten een onnozel verjaardagskaartje (waarop gewag werd gemaakt van mijn 25e verjaardag), drie tinnen bekers van Auchentoshan die ik nog niet had en een sample whiskey. Ik had een vermoeden dat het om een Ierse whiskey ging, met name Redbreast, maar zekerheid had ik niet, totdat ik Kris contacteerde na het schrijven van deze notes. En het was er boenk op, ik zat enkel wat te hoog met mijn alcoholpercentage (ik dacht tegen de 50% ABV). Het ging blijkbaar over deze mooie PX release.

Rijke neus op donker fruit, flink wat noten (zowel hazel- als pecannoten) met een zachte kruidigheid en een overduidelijke toets van sherry. Donkerzoete snoepje op de neus en absoluut geweldig.

Lekker olieachtig, hoor. Bijna siroop. Hij komt wel stevig binnen en offreert hij een mooie panoplie aan donker en gekonfijt fruit, zachte kruiden en wat noten. Prima verderzetting van de neus, maar mijn beschrijving doet hem eigenlijk oneer aan. Dit is zalig lekker. Een vloeibaar dessertje.

De afdronk is bevredigend lang, rond en rijk.

Dankjewel, Kris, voor dit mooie verjaardagsdrammetje. Ik heb er erg van genoten.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s Whisky Ramblings 434: Teeling Brabazon 1 through 4 Head-to-Head

Mark's Whisky Ramblings Posted on 17/03/2022 07:46

De Brabazon serie van Teeling bestaat uit vier releases die erg tot te verbeelding spreken. Ze is genoemd naar de 17e eeuwse politicus Chambré Brabazon die de plak zwaaide over de Liberties, de wijk waarin de Teeling distillery gevestigd is. Het verwijst tevens naar het Brabazon House vlakbij de distilleerderij, waar Teeling ondertussen haar administratieve hoofdkwartier heeft. Laten we de vier whiskeys eens op een rijtje zetten.