Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

William Cadenhead 20 Year Old Blended Scotch Whisky

Tasting Notes Posted on 04/12/2021 16:33

Bottelaar: William Cadenhead
Regio: Schotland
Fles: William Cadenhead 20 Year Old Blended Scotch Whisky Batch 3, b. 2019, Sherry Butt, 696 bts
Kleur: brons
ABV: 46%

ABC

Een blend van een van Schotland’s oudste bottelaars: Cadenhead. Alle componenten van deze blend zijn a) Schots en b) minimaal 20 jaar oud en c) sherry gerijpt.

De neus is moeilijk, wat betekent dat ik niet meteen zeker weet of ik hem leuk vind of niet. Zoet, dat is zeker, met veel donker en gedroogd fruit, honing en een vleugje kokosnoot, maar tegelijkertijd iets vies dat ik alleen kan beschrijven als gistende druiven.

De body is relatief licht. Op smaak is het al veel beter. Mooie sherrynoten zoals gekonfijte sinaasappel, gedroogde abrikozen, gebakken appels en wat pruimtabak, terwijl de graancomponent de teugels in handen neemt en smaken levert zoals kokosnoot, houtlijm (geen off-note) en maïs op de barbecue. Drop en kruidnagel. De balans is goed. Vanaf de tweede slok is het de honing die je aandacht begint te trekken.  Goed spul en veel beter dan de neus beloofde.

De afdronk  is pittig en warm en relatief lang met een handvol noten op het sterfbed.

De neus was niet meteen mijn ding, maar in de mond maakt deze mix veel goed. Bedankt, Tom.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Highland Heart 8 Year Old 2011 Wilson & Morgan

Tasting Notes Posted on 04/12/2021 06:32

Bottelaar: Wilson & Morgan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Highland Heart 8 Year Old 2011/2020, Oloroso Sherry Casks DRU17A57-2/3/7/8/9/11, 4242 bts
Kleur: koper
ABV: 43%

Vineus

Wilson & Morgan, de bottelaar met Italiaanse roots, huwde maar liefst 6 sherry casks  voor deze Highland Heart, wat blijkbaar genoeg was om iets meer dan 4.000 flessen op de markt te brengen. Dat is ongeveer 530 flessen per vat. Het waren allemaal oloroso sherryvaten uit 2011 die werden teruggebracht tot een drinksterkte en vervolgens op de markt gebracht als Highland Heart.

Zoete neus op gebak met abrikozen, melkchocolade en espresso. Kruidnagel en nootmuskaat.

Geweldig mondgevoel. Een beetje zuur op agrums en rode wijn. Kersen, abrikozen en perzik met een vleugje mango. Beetje bitter alsof ik op de pit van een druif heb gebeten. Wordt echt vineus vanaf de tweede slok.

De afdronk is middellang, kruidig en zoetzuur.

Geen topdram, maar  toch een stevige malt… vooral als je van wijn houdt. En te koop voor slechts 35 EUR. Bedankt, Manny.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).