Bottelaar: William Cadenhead
Regio: Schotland
Fles: William Cadenhead 20 Year Old Blended Scotch Whisky Batch 3, b. 2019, Sherry Butt, 696 bts
Kleur: brons
ABV: 46%

ABC

Een blend van een van Schotland’s oudste bottelaars: Cadenhead. Alle componenten van deze blend zijn a) Schots en b) minimaal 20 jaar oud en c) sherry gerijpt.

De neus is moeilijk, wat betekent dat ik niet meteen zeker weet of ik hem leuk vind of niet. Zoet, dat is zeker, met veel donker en gedroogd fruit, honing en een vleugje kokosnoot, maar tegelijkertijd iets vies dat ik alleen kan beschrijven als gistende druiven.

De body is relatief licht. Op smaak is het al veel beter. Mooie sherrynoten zoals gekonfijte sinaasappel, gedroogde abrikozen, gebakken appels en wat pruimtabak, terwijl de graancomponent de teugels in handen neemt en smaken levert zoals kokosnoot, houtlijm (geen off-note) en maïs op de barbecue. Drop en kruidnagel. De balans is goed. Vanaf de tweede slok is het de honing die je aandacht begint te trekken.  Goed spul en veel beter dan de neus beloofde.

De afdronk  is pittig en warm en relatief lang met een handvol noten op het sterfbed.

De neus was niet meteen mijn ding, maar in de mond maakt deze mix veel goed. Bedankt, Tom.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).