Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cley Dutch Single Malt Whisky Eindhoven 2021

Tasting Notes Posted on 28/11/2021 16:32

Distilleerderij: Cley
Regio: Nederland
Fles: Cley Dutch Single Malt Whisky for Whisky Event Eindhoven 2021, The Barrel Baron, Bourbon/Oloroso, 114 bts, 500ml
Kleur: amber
ABV: 55.0%

Eindhoven

Onze vrienden van Cley hebben al mooi spul op de markt gebracht en dat is ook onafhankelijk bottelaar The Barrel Baron niet ontgaan. Speciaal voor het Whisky Event Eindhoven in september 2021 liet hij Paul een vaatje bottelen dat 114 flesjes van 500ml opleverde. Ik had het geluk er ook eentje te pakken te krijgen. Na 3 jaar op een bourbonvat kreeg deze single malt nog een finish van 1.5 jaar op een oloroso sherryvaatje.

De neus is donkerzoet op fermenterende druiven, roggebrood, kweepeer, abrikozen, gepofte kastanjes, bruine suiker, koffiegruis en nootmuskaat. Nou, dat kan alvast tellen! Vijgen- en rabarberconfituur. Hint van chocolade en porto. Apart en het is zeker even wennen, maar wat een mooie neus is dat.

Romig op de tong. Lekker gekruid maar tegelijkertijd snoeperig zoet. Ik krijg nu veel meer gedroogd steenfruit en abrikozen, kalisse en gekonfijte gember. Pittig, hoor. Vanaf de tweede slok ontwaar ik ook nog vanille en een mespuntje saffraan en wat bloedappelsien.

De afdronk is lekker warm met een mooie lengte.

Voor zo’n jonge leeftijd is dit wel erg goed. Nog wat scherp misschien, maar we zijn hier alvast erg blij mee. Paul stijgt hiermee nog maar eens in mijn achting. Manny… we moeten eens praten met die kerel.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Secret Dutch Whisky 3 Year Old 2018 Single Cask Sherry PX

Tasting Notes Posted on 28/11/2021 06:30

Distilleerderij: onbekend
Regio: Nederland
Fles: Secret Dutch Single Malt 3 Year Old 2018/2021 Single Cask Sherry PX
Kleur: amber
ABV: 60.7%

Mokka

Op het label van deze ‘geheime Hollandse malt’ zie ik een bekend gezicht. Hij zit er dus ongetwijfeld voor iets tussen, mijn whiskygabber Marcel Kip, maar veel meer is er van deze single malt niet geweten. Hij werd gestookt in september 2018 en gebotteld in september 2021 en rijpte op een 30-litervat van Franse eik waar eerst een jaar lang PX sherry op zat om het vat te impregneren. Nu het eindelijk whisky is, kunnen we hem gaan proeven.

Op de neus is hij verassend herbaal met mooie toetsen van tuinkruiden en mokka. Daaronder nog een mooie, zoete laag van karamel en een handjevol noten. Abrikozen en marsepein, maar ook boterbollen en een hint van nougat. Maar nog een tikkeltje scherp – het ABV zit daar ongetwijfeld voor veel tussen – wat hem even aan (de betere) grappa doet denken. Ik deed er een goeie scheut water bij en moet zeggen dat het hem flink deugd doet. De neus komt dan helemaal open en offreert walnoten en hazelnoten, gedroogde abrikozen en kruiden van de eik.

Het alcoholpercentage liegt er niet om. Dat maakt dat hij flink bijt! Krachtpatser op de tong. Flink wat aardse tonen met kalisse en graankoekjes met gekonfijte abrikozen. Gember en peper en iets van kalisse. Laat ik hier toch maar wat water bij doen. Dan worden mijn smaakpapillen bedolven onder abrikozen en noten, gezouten karamel en kaneel met een hint van saffraan en een onmiskenbare toets van mokka.

De afdronk is middellang, kruidig en drogend, maar wel erg bevredigend. Verdund is het wederom mokka dat mijn aandacht trekt.

Wat een leuk hebbeding. Ik kon drie flessen te pakken krijgen, dus de winter mag gerust wat langer duren.

PS. Grappig detail: ik schreef deze tasting note op Marcel’s verjaardag, compleet ongepland. Toeval bestaat dus toch!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).