Distilleerderij: Cley
Regio: Nederland
Fles: Cley Dutch Single Malt Whisky for Whisky Event Eindhoven 2021, The Barrel Baron, Bourbon/Oloroso, 114 bts, 500ml
Kleur: amber
ABV: 55.0%

Eindhoven

Onze vrienden van Cley hebben al mooi spul op de markt gebracht en dat is ook onafhankelijk bottelaar The Barrel Baron niet ontgaan. Speciaal voor het Whisky Event Eindhoven in september 2021 liet hij Paul een vaatje bottelen dat 114 flesjes van 500ml opleverde. Ik had het geluk er ook eentje te pakken te krijgen. Na 3 jaar op een bourbonvat kreeg deze single malt nog een finish van 1.5 jaar op een oloroso sherryvaatje.

De neus is donkerzoet op fermenterende druiven, roggebrood, kweepeer, abrikozen, gepofte kastanjes, bruine suiker, koffiegruis en nootmuskaat. Nou, dat kan alvast tellen! Vijgen- en rabarberconfituur. Hint van chocolade en porto. Apart en het is zeker even wennen, maar wat een mooie neus is dat.

Romig op de tong. Lekker gekruid maar tegelijkertijd snoeperig zoet. Ik krijg nu veel meer gedroogd steenfruit en abrikozen, kalisse en gekonfijte gember. Pittig, hoor. Vanaf de tweede slok ontwaar ik ook nog vanille en een mespuntje saffraan en wat bloedappelsien.

De afdronk is lekker warm met een mooie lengte.

Voor zo’n jonge leeftijd is dit wel erg goed. Nog wat scherp misschien, maar we zijn hier alvast erg blij mee. Paul stijgt hiermee nog maar eens in mijn achting. Manny… we moeten eens praten met die kerel.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).