Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Darth Vapor

Tasting Notes Posted on 30/06/2021 17:13

Brouwerij: Gistgeest
Regio: België
Fles: Darth Vapor, Smoked Porter with Chipotles, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 6.5%

Join the Dark Side

Mijn makker Benny VDB zacht dit flesje staan en moest blijkbaar onmiddellijk aan mij denken. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de Star Wars connotatie dat dit bier oproept. Het is een gerookte porter met chipotles. Ik beken, ik moest dat efkes Googlen: blijkbaar zijn chipotles gerookte chilipepers die vaak in de Mexicaanse keuken worden gebruikt. De eerste batch verscheen in december 2020, mijn flesje komt uit batch 3 uit 2021. Hij wordt gebrouwen bij Gistgeest in Deurne, bij Antwerpen en noemt zichzelf een echte wijkbrouwerij. Hij schenkt zwart als cola met een beige, lichtbruisende kraag – ook vergelijkbaar met die van cola – die onmiddellijk verdwijnt.

De neus is zoet op geroosterde mout, origine chocolade, maar vertoont ook een aangename umami toets als van rauwe biefstuk en koffiegruis. Zoethout en een druppel sojasaus.

Goeie body, bijna romig en met prima carbonatie. Ja, bruist goed, waardoor hij frisser is dan ik van een porter gewend ben. Espresso, bruin brood en een prikkeltje van de chilipepertjes. Wordt bij de tweede slok toch wat zoeter, waardoor ik weer aan chocolade en karamel moet denken. Maar gaat toch vlotjes naar binnen, moet ik zeggen.

Op de finish vertoont hij plots een bittertje en een zuurtje alvorens een zoete, zacht rokerige dood te sterven.

‘The beer is strong in you, but your not a porter Jedi yet!’ Da’s echt wel een Dark Side bier. Bedankt, Benny, om mij een flesje te bezorgen.

Geproefd door Mark Dermul op 02-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Nevel Tumult

Tasting Notes Posted on 30/06/2021 06:12

Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Tumult, 330ml
Kleur: chocolade
ABV: 4.5%

Tumult

Misschien proef ik deze wel te vroeg, want de Tumult van Nevel is eigenlijk een herfstbier. Het moet de emotie oproepen van een geel, rood en bruin bladerdak en flink wat kille wind, waardoor het mooi is buiten en gezellig binnen. De vergelijking met de Engelse porter is snel gemaakt, maar deze is toch net iets anders. Hij schenkt chocoladebruin met flink wat saturatie, waardoor de kraag heel snel heel hoog wordt en het een eeuwigheid duurt voor die gaat liggen. Ik heb tijd.

De neus vertoont een mooi zuurtje dat omfloerst wordt door toetsen van donker fruit en frambozen, chocolade en aarde. Aan de droge kant, lijkt het wel.

Maar op de tong bewijst deze Tumult dat hij lekker romig is, fris zurig en vol van smaak. Koffie, zure room, gepofte kastanjes, noten en roggebrood. Pompelmoes, hint van rood fruit en een mooi bittertje.

Hier kan je zelfs van een afdronk spreken.

Sommige porters zijn eten en drinken tegelijk en vind ik soms wat zwaar. Deze Tumult, met zijn 4.5% ABV, is daarentegen een erg smaakvolle doordrinker. Lekker!

Geproefd door Mark Dermul op 28-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).