Brouwerij: Gistgeest
Regio: België
Fles: Darth Vapor, Smoked Porter with Chipotles, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 6.5%

Join the Dark Side

Mijn makker Benny VDB zacht dit flesje staan en moest blijkbaar onmiddellijk aan mij denken. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de Star Wars connotatie dat dit bier oproept. Het is een gerookte porter met chipotles. Ik beken, ik moest dat efkes Googlen: blijkbaar zijn chipotles gerookte chilipepers die vaak in de Mexicaanse keuken worden gebruikt. De eerste batch verscheen in december 2020, mijn flesje komt uit batch 3 uit 2021. Hij wordt gebrouwen bij Gistgeest in Deurne, bij Antwerpen en noemt zichzelf een echte wijkbrouwerij. Hij schenkt zwart als cola met een beige, lichtbruisende kraag – ook vergelijkbaar met die van cola – die onmiddellijk verdwijnt.

De neus is zoet op geroosterde mout, origine chocolade, maar vertoont ook een aangename umami toets als van rauwe biefstuk en koffiegruis. Zoethout en een druppel sojasaus.

Goeie body, bijna romig en met prima carbonatie. Ja, bruist goed, waardoor hij frisser is dan ik van een porter gewend ben. Espresso, bruin brood en een prikkeltje van de chilipepertjes. Wordt bij de tweede slok toch wat zoeter, waardoor ik weer aan chocolade en karamel moet denken. Maar gaat toch vlotjes naar binnen, moet ik zeggen.

Op de finish vertoont hij plots een bittertje en een zuurtje alvorens een zoete, zacht rokerige dood te sterven.

‘The beer is strong in you, but your not a porter Jedi yet!’ Da’s echt wel een Dark Side bier. Bedankt, Benny, om mij een flesje te bezorgen.

Geproefd door Mark Dermul op 02-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).