Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Nevel Alm

Tasting Notes Posted on 28/06/2021 16:09

Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Alm, 330ml
Kleur: amber
ABV: 5%

Alm

In de categorie ‘Innovatie/Speciaal – minder dan 6% ABV’ ging deze Alm van de eigenzinnige craft brouwerij Nevel uit Nijmegen nog aan de haal met een gouden medaille op de Dutch Beer Challenge van 2019. Alm wordt gekenmerkt door het feit dat het kruid zomeralsem werd gebruikt, naast een combinatie van gerst, spelt, rogge en tarwe. Hij schenkt helder amber met een witte kraag met kleine bellen die lang blijft staan.

Op de neus is hij herbaal en droog met wat citrusfruit. Doet me wat denken aan gedroogde abrikozen en citroensap.

Ook op smaak krijg ik flink bittere toetsen die me aan pompelmoes doen denken, maar toch ook een mooi zoetje als van abrikozen. Graankoekjes à la Grany Moelleux met appel en abrikoos. Daarnaast iets van vers afgereden gras. Licht kruidig, zelfs.

Ook hier is van een afdronk amper sprake, maar dat hoeft niet te verbazen.

Interessant biertje. Ik liet me vertellen dat hij goed past bij een rucola-salade of een gazpacho, maar bij paste ook prima bij mijn droge worst.

Geproefd door Mark Dermul op 25-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Nevel Dwaal

Tasting Notes Posted on 28/06/2021 07:08

Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Dwaal, 330ml
Kleur: wit
ABV: 5%

Dwaal

Nevel is een eigenzinnige craft brouwerij in Nijmegen, Nederland. Ze produceren bieren met natuurlijk geteelde kruiden, fruit, boombast en zelfs groenten. Ze noemen hun bieren, omwille van het feit dat alle ingrediënten in het wild gevangen werden, wilde bieren. Ik was gecharmeerd van hun website (en getipt door een collega) en bestelde me daarom een flinke doos met een mooie panoply aan bieren van hen. De eerste die ik aan de lippen zet is de Nevel Dwaas, een witbier met szechuanpeper en gewone berenklauwenzaad. Hij schenkt troebel wit met een kraag van kleine bellen die het relatief lang volhoudt.

Op de neus ruik ik tarwe en iets friszuur, zoals ik dat ook bij Hoegaarden heb. Hier krijg ik wel nog wat meer citrus en iets van vers afgereden gras. Zacht, moet ik bekennen.

Op smaak is hij verrassend romig – voor een witbier – met frissen citrustoetsen, hooi en iets wat me aan pompelmoes doet denken. Een zachte kruidigheid, ongetwijfeld van de peper, geeft hem wat karakter.

De afdronk is erg kort, maar who cares?

Een braaf niemendalletje dat erg vlot – zeg maar gevaarlijk makkelijk – naar binnen gaat. Een ware dorstlesser.

Geproefd door Mark Dermul op 24-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).