Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: MM 1995 The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on zo, juni 06, 2021 16:05:59

Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Jamaica
Fles: MM 1995 Rum, The Whisky Jury 2021, 270 bts
Kleur: brons
ABV: 61.3%

Acquired Taste

Deze rum werd gestookt door Clarendon op Jamaica. De naam van de distilleerderij, opgericht in 1949, doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar als ik Monymusk uitspreek, gebeurt dat wellicht wel. Deze MM werd gestookt in juli 1995 en gebotteld in maart 2021. Het ABV liegt er niet om.

Ja, lekker funky op de neus. Jamaica, man…! Ecoline, houtlijm, Turks Fruit, peperkoek, koffiebonen, mango en gestoofde kweepeer. Niet noodzakelijk in die volgorde, wel erg, erg amusant.

Lekker olieachtig en krachtig, snoeperig zoet en… funky – er is geen ander woord voor. Speels en zoet, frisse lift van menthol, kamfer en kruidnagel… Zacht drogend met wat eikenhout.

Lekker lange, pittige afdronk die me doet glimlachen.

Ik begin die Jamaicaanse rums echt wel leuk te vinden. Ze zijn apart, funky en lekker. Ja, ik moest aan dit profiel wennen – het is een acquired taste – maar ik denk dat ik het nu begrepen heb. Toprum!

Geproefd door Mark Dermul op 21-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Rum: Caroni 23 Year Old 1998 Thompson Brothers

Tasting Notes Posted on zo, juni 06, 2021 07:04:52

Bottelaar: Thompson Brothers
Regio: Trinidad
Fles: Caroni 23 Year Old 1998 Thompson Brothers, refill barrel, 260 bts
Kleur: koper
ABV: 60.6%

Tupperware

Caroni is voor rum wat Port Ellen is voor whisky: legendarisch en nog amper aan te geraken. Opgericht in 1918 op Trinidad, was de rum die hier geproduceerd werd onderdeel van de Britse Navy’s rantsoenen. In 1975, naar aanleiding van de ineenstuikende suikerindustrie, kwam ze in handen van de overheid. In 2003 ging ze definitief dicht. Een jaar later kwamen de vaten in handen van Luca Gargano – bijna per ongeluk, zeg maar – en zagen we flink wat onafhankelijke releases. Simon en Philip Thompson, kortweg Thompson Brothers – die we natuurlijk kennen van de Dornoch Distillery – begonnen als onafhankelijk bottelaars in 2013 en konden de hand leggen op dit vat Caroni dat te slapen gelegd werd in 1998 en 23 jaar later werd gebotteld.

Lekker fruitig op banaan, ananas en appelsien met hints van theïne, wine gums, lampenolie en rubberen laarzen. Een Tupperware potje. Een tikkeltje vuil, maar bijzonder lekker.

Romig – nee, stroperig – en erg krachtig. Tja, wat wil je: 60.6%. Appelsien, karamel, houtkrullen, pompelmoes, zoethout, groene kruiden en een bittertje als van de pit van een druif. Erg gelaagd en mooi met een licht drogend effect naar het einde toe.

Drogend, ja, maar niet droog. De finish is lang en kruidig en erg goed.

Wow… gewoon wow. Maar – uiteraard – nergens nog te krijgen.

Geproefd door Mark Dermul op 21-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).