Bottelaar: Thompson Brothers
Regio: Trinidad
Fles: Caroni 23 Year Old 1998 Thompson Brothers, refill barrel, 260 bts
Kleur: koper
ABV: 60.6%

Tupperware

Caroni is voor rum wat Port Ellen is voor whisky: legendarisch en nog amper aan te geraken. Opgericht in 1918 op Trinidad, was de rum die hier geproduceerd werd onderdeel van de Britse Navy’s rantsoenen. In 1975, naar aanleiding van de ineenstuikende suikerindustrie, kwam ze in handen van de overheid. In 2003 ging ze definitief dicht. Een jaar later kwamen de vaten in handen van Luca Gargano – bijna per ongeluk, zeg maar – en zagen we flink wat onafhankelijke releases. Simon en Philip Thompson, kortweg Thompson Brothers – die we natuurlijk kennen van de Dornoch Distillery – begonnen als onafhankelijk bottelaars in 2013 en konden de hand leggen op dit vat Caroni dat te slapen gelegd werd in 1998 en 23 jaar later werd gebotteld.

Lekker fruitig op banaan, ananas en appelsien met hints van theïne, wine gums, lampenolie en rubberen laarzen. Een Tupperware potje. Een tikkeltje vuil, maar bijzonder lekker.

Romig – nee, stroperig – en erg krachtig. Tja, wat wil je: 60.6%. Appelsien, karamel, houtkrullen, pompelmoes, zoethout, groene kruiden en een bittertje als van de pit van een druif. Erg gelaagd en mooi met een licht drogend effect naar het einde toe.

Drogend, ja, maar niet droog. De finish is lang en kruidig en erg goed.

Wow… gewoon wow. Maar – uiteraard – nergens nog te krijgen.

Geproefd door Mark Dermul op 21-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).