Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Maltonne

Tasting Notes Posted on 05/03/2021 16:16

Brouwerij: Brasserie de l’Abbaye de Brogne
Regio: België
Fles: Maltonne, 33cl
Kleur: blond
ABV: 5%

Mal(t)onne

In 2015 gingen drie jonge gasten – Sébastien, Bertrand en François – aan de slag met hop. In het Waalse Malonne richtten ze een micro-hopfabriek in. En dan was bier brouwen de logische volgende stap. Maltonne is de naam van hun bier – een mooie woordspeling als u het mij vraagt. Het is een Belgisch blond bier met een witte kraag die erg lang blijft staan, ondanks de erg kleine belletjes. Of misschien net daardoor?

Fris op de neus met de typische toetsen van een blond biertje: citrus, hop… maar hier zit toch een lekker zoete toets aan als van honing.

Dat gaat veel te vlot naar binnen, me dunkt. Het ABV zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Fris en monter en houdt mooi het midden tussen bitter, zoet en zuur.

Enkel de afdronk doet me effe de wenkbrauwen fronsen. Proef ik nu plots Granny Smith appels? Soit, het is en blijft lekker en fris.

Nog een zomerse doordrinker uit Wallonië.

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Houppe

Tasting Notes Posted on 05/03/2021 06:14

Brouwerij: Brasserie Artisanale de Namur
Regio: België
Fles: Houppe, Blonde Tripel, 33cl
Kleur: donkerblond
ABV: 7.5%

Namen

Houppe is het eerst bier dat de Brasserie de Namur op de markt bracht, ondertussen zo’n 8 jaar geleden. Het is een blonde tripel die tijdens de fermentatie drie hopsoorten mocht verwelkomen. Hij schenkt donkerblond, bijna koperkleurig, met een mooie, grote kraag met flinke bellen die lekker lang blijven staan. Bruist behoorlijk en ziet er erg aantrekkelijk uit, moet ik bekennen.

Lekker frisse neus op citrustoetsen en de bitterzoete geur van hop. Mandarijntjes, nu ik er nog eens aan ruik. Aantrekkelijk en doet me verlangen naar die eerste slok, kun je nagaan.

Lekker fris bruisend krijg ik eerst iets zoets, onmiddellijk gevolgd door een zacht bittertje. Het is wederom één en al citrusfruit, maar ik krijg toch ook een vleugje mokka, wat ik erg prettig vind.

Goeie, lange, bitterzoete finish.

Oh, ja, dit gaat gevaarlijk vlot binnen. Misschien had ik ook gewoon grote dorst. Maar hij kan zijn alcoholpercentage goed verbergen. Doordrinker uit de Walen. Ik zet een bezoekje aan deze microbrouwerij uit Namen op mijn bucketlist.

Geproefd door Mark Dermul op 19-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).