Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Tack’More

Tasting Notes Posted on 09/06/2020 16:07

Brouwerij: Brouwerij De Meester
Regio: België
Fles: Tack’More, 330ml
Kleur: bruin
ABV: 14.8%

Dalmore

Voor deze Tack’More ging de Double Mash Barley Wine van Dirk De Meester en Bram Neudt enkele maanden het vat op. Het whiskyvat van dienst – refill sherry hogshead #3805 – is afkomstig van de gerenommeerde distilleerderij The Dalmore. Een rijping van vier maanden, dames en heren. Hij schenkt chocoladebruin met een beige kraag met kleine bellen die betrekkelijk snel verdwijnen en een mooi schuimlaagje van een halve centimeter op het bier laten staan. Dat ziet er smakelijk uit!

Zoetzure neus met wat groene tuinkruiden. Verrassend herbaal, moet ik zeggen. Maar ook heerlijke toetsen van rozijnen en gebakken peren met wat kaneel. Bloedappelsienen en een lichte stalgeur. Verrassend verschillend van de Tack’Livet (het gaat immers om hetzelfde basisbier).

Op smaak is hij net zo romig als zijn voorganger. Erg mondvullend en rond. Eerst komen de donkerzoete toetsen als van rozijnen en pruimen om dan zachtjes te evolueren naar heldere toetsen van appelsien. Hij is wel een pak ‘donkerder’ van smaak dan de Tack’Livet. Dat moet dan wel van de malt van Dalmore komen, zeker?

De afdronk is middellang, erg zoet om te beginnen omdat met zowel een bittertje als een zuurtje te eindigen.

Niet bepaald een doordrinker, deze. Eerder te beschouwen als een interessant degustatiebier.

Geproefd door Mark Dermul op 29-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Tack’Livet

Tasting Notes Posted on 09/06/2020 06:06

Brouwerij: Brouwerij De Meester
Regio: België
Fles: Tack’Livet, 330ml
Kleur: roodbruin
ABV: 14.8%

Glenlivet

Van het één komt het ander, u weet wel hoe dat gaat. Nadat Johan Tack de Imperial Stout van Bram Neudts op drie types whiskyvaten te rijpen had gelegd, rijpte het idee (ziet u wat ik daar deed?) om nog meer whiskybieren te ontwikkelen. Bram sloeg de handen in elkaar met Dirk De Meester van de gelijknamige brouwerij in Harelbeke en creëerde een Double Mash Barley Wine. Er kwamen maar liefst vier whiskyvaten aan te pas. De eerste die we proeven is deze Tack’Livet, gerijpt op een vat van The Glenlivet distilleerderij. Hij schenkt helder roodbruin met een beige kraag met relatief grote bellen die redelijk snel verdwijnen en een kraagje van zo’n 3mm op het bier laten staan.

Zoetzure en flink romige neus op gebakken appeltjes, pompelmoes, kaneel en een hint van chicorei. Wat chocolade aan de horizon. Iets van vers bruin brood en zelfs wat karnemelk.

Hij komt nogal zwaar binnen, vind ik. Erg romig, je kan hem bijna kauwen. Maar ondanks het hoge alcoholpercentage (tja, alles is relatief maar bijna 15% is toch niet min voor een biertje) voelt hij niet boozy aan. Zoetzuur, net als de neus, maar met een extra twist: je proeft de appeltjes waar Glenlivet scotch zo voor bekend staat en dat is leuk. Midpalate volgt een zacht bittertje als van pompelmoes.

De afdronk is eerder kort, maar storen doet het niet. Er is nog genoeg voor een paar slokken.

Een aangenaam en zomers degustatie biertje dat verdacht vlotjes binnen kapt.

Geproefd door Mark Dermul op 28-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).