Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Kempisch Vuur Hoppergod

Tasting Notes Posted on 03/04/2020 16:52

Brouwerij: Pirlot
Regio: België
Fles: Kempisch Vuur Hoppergod
Kleur: blond
ABV: 6.0%

Doordrinker & Dorstlesser

We proeven vandaag de Kempisch Vuur Hoppergod, een blond bier van hoge gisting dat in 2012 gelanceerd werd. Hij noemt het een blonde IPA, maar natuurlijk is het geen echte Indian Pale Ale, want hij werd gebrouwen met enkel pilsmout, geen Pale-Ale mout. De naam verraadt het al: dit is een flink gehopt bier. Er zitten maar liefst 5 hopsoorten in: 2 soorten bitterhop en 3 aromahoppen die elk op een ander tijdstip werden toegevoegd. Hij schenkt goudblond, licht troevel met een mooie witte kraag met grote bellen.

Op de neus is hij onmiddellijk aangenaam bitter, precies zoals de naam doet vermoeden. Zowel citrusfruit als abrikozen komt me tegemoet. Zomerfris en uitnodigend.

Ook op smaak is het onmiddellijk al bitterheid wat de klok slaat. Storen doet het allerminst, het maakt van dit bier een doordrinker en dorstlesser. Het feit dat er flink wat bubbels in zitten draagt daar zeker aan bij. Prikkelt gezellig in de mond. Van de abrikozen geen spoor meer, maar de citrus blijft.

Ik ga in herhaling moeten vallen, maar ook de afdronk is heerlijk bitter als de schil van een citroen.

Nu het eerste zonnetje zich voorzichtig terug laat zien, is dit een aangename verpozing op mijn terras.

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Kempisch Vuur Tripel

Tasting Notes Posted on 03/04/2020 06:49

Brouwerij: Pirlot
Regio: België
Fles: Kempisch Vuur Tripel
Kleur: goud
ABV: 7.5%

Earl Grey

In de jaren 1980 begon Guy Pirlot te brouwen in zijn eigen keuken met een ketal van 50 liter. Heet duurde nog tot 1998 voordat hij officieel zijn brouwerij Pirlot begon. Maar de vraag was zo groot dat hij in zijn bieren liet brouwen in Wetteren bij Microbrouwerij Paeleman. Maar zelfs die was te klein en in 2001 moest hij de productie wederom verhuizen naar de Proefbrouwerij in Lochristi. Sinds september 2011, echter, heeft hij zijn eigen brouwinstallatie. De Tripel van Kempisch Vuur is één van de eerste bieren die Guy brouwde. Deze viergranen-tripel werd in 2000 voor het eerst voorgesteld en is een blond bier met hergisting op fles. Hij schenk goudblond met een mooie witte kraag.

Mooie, frisse, licht fruitige neus met een extra kruidigheid. Ik krijg wat agrums en Earl Grey thee. Doet alleszins goesting krijgen om een stevige slok te nemen (wat uiteraard de bedoeling is).

Op smaak is hij zoeter dan de neus doet vermoeden, wat ik helemaal niet erg vind. Het bittertje, te danken aan de hopsoort Magnum is eerder zacht, terwijl de tweede hopsoort Kent – die laat in het proces werd toegevoegd – zorgt voor de mooie kruidigheid.

Dat zorgt er ook voor dat de afdronk complex genoemd kan worden.

Een echt genietbier, zeker geen doordrinker. Ging ook perfect met mijn blokjes Oud Brugge kaas. Aanrader.

Geproefd door Mark Dermul op 23-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).