Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Dubbele Schotse IJsbeer

Tasting Notes Posted on di, februari 04, 2020 16:10:47

Brouwerij: De Blauwe IJsbeer
Regio: Nederland
Fles: Dubbele Schotse IJsbeer, 33cl
Kleur: bruin
ABV: 8%

Soepel en Dorstlessend

Brouwerij De Blauwe IJsbeer, gestart in 2012 vanuit Nieuwpoort (Zuid-Holland) maar ondertussen verkast naar Tilburg, brouwt speciaalbieren. De Mooi Weer IJsbeer, Gouwe Ouwe IJsbeer, Kou van Jou IJsbeer en Schotse IJsbeer om er maar een paar te noemen. In 2019 brachten ze een eerste ‘limited edition’ uit, genaamd Dubbele Schotse IJsbeer. En laat dat bier nu net tien maanden gerijpt hebben op voormalige Auchentoshan whiskyvaten. Tja, dan ben ik er als de kippen bij, natuurlijk. Het is een Scotch Ale ‘wee heavy’, zoals dat heet. Hij schenkt bruin, heeft een medium dikke beige kraag met grote bellen, die best lang blijft hangen.

De neus is een bonte mix van zoet en licht bitter. Denk karamel, rozijntjes, gedroogd fruit en eikenhout. En ja, het vleugje whisky is onmiskenbaar.

Hij is erg fris, met opnieuw dat donkerzoete fruit. Soepel en dorstlessend, met een vleugje rook (dat moet wel woodsmoke zijn, zeker?) waarbij de whisky opnieuw van zich laat spreken. Mooie balans tussen zoet en bitter. Drinkt erg vlotjes weg.

De afdronk is eveneens een meevaller. Lang, fris en doet me smakken. Ik wil nog een slok!

Leuke Scotch Ale met een duidelijke whiskytoets die erg makkelijk (te makkelijk?) wegdrinkt. Hier wordt ik blij van. Thx, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 13-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Minnares Bruin

Tasting Notes Posted on di, februari 04, 2020 06:07:59

Brouwerij: 5 Idioten
Regio: België
Fles: Minnares Bruin, 33cl
Kleur: koffie
ABV: 7.5%

Verse Vijg

Brouwerij 5 Idioten… daar moet nog amper een tekening bij zeker? Ze heten Mekke, Tom, Raf, Gerre, Leo en Björn (en ja, ik weet dat dit zes namen zijn, goes to show) en brouwen hun biertjes te Elewijt (sinds kort in de brouwketels van Van Campenhout omwille van schaalvergroting). Ze hebben maar liefst 3 minnaressen… op fles welteverstaan. De Minnares Tripel, een blond bier van hoge gisting op 8.5%, de Minnares IPA, een pale ale op 7% en deze Minnares Bruin op 7.5%. Gezien mijn voorliefde voor bruine bieren besloot ik deze minnares te versieren (of is het zij die mij versiert?). Hij schenkt donkerbruin met luchtige beige kraag met grote bellen, die er verrassend lang over doen om te verdwijnen.

Frisse, zoetzure neus op verse vijg, rozijntjes en koffie. Houdt het evenwicht tussen fris en romig, maar geurt erg aangenaam en uitnodigend.

Vreemd genoeg is het bier absoluut niet zoet op smaak. Eerder licht zuur met een tikkeltje drogend effect. Dat zag ik niet aankomen. Neemt niet weg dat het makkelijk wegdrinkt.

De afdronk is kort en dorstlessend.

Aangename doordrinker die op een zonnig terras de tongen zal losmaken.

Geproefd door Mark Dermul op 26-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).