Brouwerij: De Blauwe IJsbeer
Regio: Nederland
Fles: Dubbele Schotse IJsbeer, 33cl
Kleur: bruin
ABV: 8%

Soepel en Dorstlessend

Brouwerij De Blauwe IJsbeer, gestart in 2012 vanuit Nieuwpoort (Zuid-Holland) maar ondertussen verkast naar Tilburg, brouwt speciaalbieren. De Mooi Weer IJsbeer, Gouwe Ouwe IJsbeer, Kou van Jou IJsbeer en Schotse IJsbeer om er maar een paar te noemen. In 2019 brachten ze een eerste ‘limited edition’ uit, genaamd Dubbele Schotse IJsbeer. En laat dat bier nu net tien maanden gerijpt hebben op voormalige Auchentoshan whiskyvaten. Tja, dan ben ik er als de kippen bij, natuurlijk. Het is een Scotch Ale ‘wee heavy’, zoals dat heet. Hij schenkt bruin, heeft een medium dikke beige kraag met grote bellen, die best lang blijft hangen.

De neus is een bonte mix van zoet en licht bitter. Denk karamel, rozijntjes, gedroogd fruit en eikenhout. En ja, het vleugje whisky is onmiskenbaar.

Hij is erg fris, met opnieuw dat donkerzoete fruit. Soepel en dorstlessend, met een vleugje rook (dat moet wel woodsmoke zijn, zeker?) waarbij de whisky opnieuw van zich laat spreken. Mooie balans tussen zoet en bitter. Drinkt erg vlotjes weg.

De afdronk is eveneens een meevaller. Lang, fris en doet me smakken. Ik wil nog een slok!

Leuke Scotch Ale met een duidelijke whiskytoets die erg makkelijk (te makkelijk?) wegdrinkt. Hier wordt ik blij van. Thx, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 13-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).