Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 10 Year Old 2008 Distillery Cask #256

Tasting Notes Posted on 30/04/2019 17:33

Distilleerderij:
Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 10 Year Old 2008/2019, Distillery Exclusive, Oloroso cask
#256
Kleur: mahonie
ABV: 61.1%

Speed
Dial

Op 13 april 2019 – slechts drie dagen voordat
ik deze tasting note neerpende – kondigde Auchentoshan aan dat ze een nieuw
Distillery Cask zouden openen voor de bezoekers. Het betreft een oloroso
sherryvat dat te slapen werd gelegd op 13 februari 2008. Ik nam mijn rode
telefoon – die met de A van Auchentoshan op – een speed dialde mijn lokale contact. Hij zorgde er voor dat de eerste
twee 70cl en 20cl flessen van het vat nog diezelfde dag richting Gentbrugge
werden verzonden. Vandaag belde DHL aan, ik tekende voor ontvangst, opende de
doos, haalde de vier flessen er uit, plopte een kleintje open, schonk mij een
flinke dram van de mahonie gekleurde nectar in en liet me onderuit zakken.

De neus begint wat gesloten en mysterieus met
allerhande bosgeuren, alsof je door een woud wandelt voor zonsopgang, terwijl
het bos nog moet ontwaken. Herfstbladeren, snuiftabak, varens en wat potpourri.
Maar eens de zon op is (lees: na 10 minuten ademen in het glas) komen
allerhande donkerzoete aroma’s je tegemoet. Rumrozijntjes, chocolade, mokatine,
orangettes met wat nootmuskaat en kruidnagel.

Hij komt romig en verrassend zacht binnen. De
alcohol is perfect geïntegreerd, waardoor deze moeiteloos puur te genieten is.
Bittere appelsienen, donkere chocolade, espresso, opgelegde rozijnen,
pruimtabak. Oh… dit is een vloeibaar dessert. En het beste van al: je kan als
het ware het karakter van de sherry en het karakter van het distillaat perfect
van elkaar onderscheiden. Heel herkenbaar als Auchentoshan, wat ik alleen maar
kan toejuichen.

Zalig lange afdronk die donkerzoet en pittig
blijft tot op het sterfbed. En me er geen moment over laat twijfelen om nog een
tweede dram in te schenken.

Een delight,
absoluut. Dit is het type Auchentoshan dat ik erg graag met mijn vrienden deel.
De tweede fles gaat bijgevolg aan de kant voor mijn volgende Toshan Man
Birthday Tasting. Een bijzonder grote THANK YOU gaat naar Neil Matthew van
Auchentoshan, om mij deze primeur te bezorgen. De Toshan Man is een erg
tevreden man.

88/100

Geproefd door
Mark Dermul op 17-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Auchentoshan 10 Year Old 2008 Distillery Cask #3814

Tasting Notes Posted on 30/04/2019 07:24

Distilleerderij:
Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 10 Year Old 2008/2019, Distillery Exclusive, Californian Red
Wine Cask #3814
Kleur: koper
ABV: 57.8%

California

Voor het eerst – voor zover ik weet – wordt er
aan het einde van de distillery tour een Californian Red Wine Cask aangeboden
als Distillery Exclusive. Ik weet dat mijn geliefde Lowlander een
liefdesrelatie heeft met rode wijnvaten, maar die kwamen steeds uit de
Bordeaux. Ik ben bijgevolg erg benieuwd wat dit vat uit de States met de triple
distilled spirit van Auchentoshan gedaan heeft.

Zalige neus! Een truckload van rood fruit en herfstbladeren, zonder ook maar één
spoortje kaas, wat ik in sommige Bordeaux casks al wel eens had. Honing,
rozijntjes, chocolade, kersen, frambozen, aardbeien… the works. Wat een lekker fruitige en stiekem best snoeperige
Auchentoshan is me dat.

Het alcoholpercentage is niet voor
broekventjes, maar toch laat deze zich vlotjes drinken. Hij is snoeperig zoet
met een pikant randje als van peper en kruidnagel. Stevige jongen, maar met een
speels karakter. Geen tikkeltje astringent, geen spoortje hout te veel, dit is
gewoon prima in balans en lekker.

De afdronk is bijzonder lang, pittig gekruid en
zoet.

De snoepers en zoetekauwen onder ons gaan
hiervan smullen. Zet hem gerust op tafel bij een zachte kaas of bij een – I kid you not – aardbeigebakje. Of – en
nu ga ik vloeken in de kerk – gebruik ‘m in een cocktail. Echt waar, maak hier
maar eens een Old Fashioned mee! You will
thank me later.

86/100

Geproefd door
Mark Dermul op 17-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).